zaterdag 25 augustus 2012

AGAPANTHUS IN POTTEN EN BOEKETTEN


Agapanthus betekent "liefdesbloem" want het Griekse Agape = Liefde en Anthos = bloem.

De herkomst van de Agapanthus is Zuid Afrika.
In Nederland werd de plant voor het eerst beschreven in 1680 door Jacob Breyne, er stond toen een bloeiende plant in de tuin van Hieronymus van Beverningk in Warmond.  

Zelf heb ik 6 flinke kuipen met blauwe en witte Agapanthussen op een terras staan. De namen van de soorten weet ik niet, alleen de witte Agapanthus praecox 'Albiflorus' is wel duidelijk.  Mijn planten heb ik hoofdzakelijk meegebracht uit Madeira, daar groeien ze langs de wegen en levada's, een schitterend gezicht als ze bloeien. Ik heb er op de Mercado de Labradores in Funchal gekocht maar ook een paar vlezige wortelstokken langs de weg opgeraapt.  Ze groeien daar als onkruid en regelmatig zie je wegwerkers bezig met het kappen van planten.  Verder kreeg ik zaad van een prachtige, vrij kleine diepblauwe Agapanthus van mijn vader, maar...........Agapanthussen komen niet soortecht terug uit zaad, dus dit werden lichtblauwe.  Eind september krijg ik een stukje van de originele donkerblauwe, want Agapanthussen kun je het beste vermeerderen door ze na de bloei te scheuren.

In Nederland worden Agapanthussen hoofdzakelijk in potten gehouden omdat ze in de winter niet betrouwbaar winterhard zijn.  In de kuststreek worden ze wel gekweekt op velden, maar alleen de bladverliezende soorten welke iets meer kunnen hebben. Deze smalbladige, bladverliezende Agapanthussoorten kunnen met een goede bescherming van bijv. stro de winters overleven tenzij de grond goed doorlatend is want vocht en vorst is funest.
Het overwinteren van potten van bladverliezende soorten kan donker en koel, temperatuur 2 - 8 gr.C., de bladhoudende soorten moeten licht en koel overwinteren op dezelfde temperatuur.

Wat betreft bemesting is in het vroege voorjaar een gift van koemest of beendermeel geschikt, later regelmatig een oplossing van kunstmest 7-14-28,  geeft het beste resultaat.  Waarom 7-14-28 :  de 7 staat voor stikstof en dat heeft de Agapanthus in pot niet veel nodig, 14 = fosfor en 28 is kali. Kali zorgt voor bloemknoppen en dat is bij de Agapanthus in pot heel belangrijk.

Er wordt vaak gezegd dat Agapanthussen krap in de potten moeten staan, dat is niet waar want aan de buitenkant van de plant ontwikkelen zich de nieuwe neuzen. De grondsoort is minder belangrijk, goede potgrond is voldoende eventueel vermengd met een beetje klei.  
Het is niet nodig de uitgebloeide bloemen te verwijderen, het mag wel, maar van sommige cultivars zijn de zaaddozen zeer decoratief. Om veel bloemen te krijgen is natuurlijk een zonnige plek een eerste vereiste.

Bovenstaande fotocollage heb ik gemaakt van mijn Agapanthussen die afgelopen weken in bloei stonden.

We hebben een rijke bloei dit jaar en er staan nog steeds planten in bloei, dan kun je er gerust eens wat afknippen om een boeket van te maken.


Voor het boeket heb ik de volgende bloemen uit de tuin geknipt :  
                                                             - de laatste paarse gladiolen
                                                             - Verbena bonariensis
                                                             - een blauwige hortensia
                                                             - een paar lila en paarse Phlox paniculata
                                                             - Thalictrum rochebrunianum
                                                             - Origanum majoranum (marjolein) 
                                                             - een blauwe Agapanthus





Boeken :  Agapanthus - Hanneke van Dijk
                Agapanthus, a revision of the genus - Wim Snoeijer (in association with the 
                                                                         Royal Boskoop Horticultural Society).

18 opmerkingen:

  1. What a lovely flower arrangement Janneke and the colour scheme is very pretty. We also have these guys growing here they must be one of the worlds most popular plants.
    I planted some up in the strata section of our property which i don't work anymore, i have been thinking about moving them into my own yard.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie plant en ik vind die blauwe kleur heel mooi.
    Ik dacht altijd dat je geen planten enz. mee mag nemen uit het buitenland. Nou ja, jij hebt rijkdom in je tuin.
    Je boeket op tafel mag er ook zijn. Zo mooi die kleuren blauw en paars bij elkaar!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige collage van je Agapanthussen !! ik heb ook blauwe en witte en ben er dol op. leuk idee, de boeketten. groetjes, Diny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Agapanthus is zo mooi, vooral de blauwe vind ik geweldig, die kleur he. Maar ben ze afgelopen winter met die korte vorst kwijtgeraakt en heb nu weer kleine nieuwe...................gr.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Schitterende kleur.
    En wat weet je er weer veel over te vertellen.
    Heerlijk om te lezen.
    En je foto's zijn weer prachtig.

    Nog een fijne zondag
    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  6. They are just so beautiful - but in the UK they are very expensive to buy. Your flower arrangements are lovely and show the blooms off to good effect.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een prachtige blauwe kleuren!
    Fijne zondag.
    Lieve groetjes, Annette

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je agapanthussen staan prachtig en ook die blauwe kleuren vind ik enig.

    Enkele jaren geleden kreeg ik een stukje Agapanthus van een collega, hij stond in een grote aarden pot maar gaf niet het gewenste resultaat. Vorige winter overleefde hij niet en sindsdien durf ik het niet goed meer aan om een nieuwe te kopen.

    Liefs
    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ohh ja ik vind ze ook zo prachtig,maar het overhouden lukt niet en je bos gekozen bloemen,wat een juweel van een boeket,zou wel eens door je tuin willen lopen haha en genieten van zoveel verschillende bloemen,ik wens je een fijne zondag,lieve groet Musje.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een prachtig boeket heb je zomaar uit eigen tuin geplukt. Echt een droom om dat te kunnen. Ik vind de kleuren ook zo mooi.
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En ik sluit me aan bij Marian. Wat heerlijk dat je zulke prachtige boeketten uit eigen tuin kunt plaatsen. Super mooi!!!
    Fijne zondag Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Fantastische kleuren, en mooie combinaties. Mijn planten lijden! Vier hittegolven achter elkaar. Twee maanden geen druppel regen. Leg de tuinslang iedere avond in de bloembedden zodat de grond goed doordrenkt met water kan worden, en 's morgens ziet het er alweer droog uit. Ik heb een lichtblauwe bloem, die op Agapanthus lijkt, maar ik geloof niet dat het er eentje is. En....die doet het wonderwel in deze hitte!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat staan je Agapantussen er prachtig bij. Je boeket vind ik geweldig. Het is zo mooi van kleur. Wat staat er bij jou nog veel in bloei in de tuin!

    Een gezellige avond,

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  14. IK HOU ZO VAN DEZE PLANT!
    ALLEEN IS DE MIJN NU OVERLEDEN DOOR DE VORST VAN DE AFGELOPEN WINTER.

    FIJNE DAG,

    MIRANDA

    BeantwoordenVerwijderen
  15. What a gorgeous bouquet! I have never tried to grow Agapanthus, but have always thought that they were very pretty. Next time I see them in a bulb catalogue I must order some and try planting them in a tub or container. Have a great weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb een kijkje genomen op jouw Agapanthus-blog. Leuk om te zien dat jij ook zo'n liefhebster bent en heel waardevolle beschrijving, daar heb ik ook wat aan.
    Mooie foto's en boeketten , tot ziens, Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen