dinsdag 31 juli 2012

GEEL, ORANJE EN ROOD IN DE TUIN


Cephalaria gigantea
Een prachtige vaste plant met zonnetjes die op wel 2 tot 3 m. hoge stelen naar de zon reiken.
.
Na de hondenwandeling 's morgens doen we altijd eerst een rondje tuin voordat we naar binnen gaan.  Snarf loopt altijd vooruit want hij weet dat ik eerst naar de kas ga.  Gisterochtend gingen we om 6.30 uur al weg dus waren we ook weer vroeg terug.  Ik had vanuit de serre al gezien dat er bloeiende haagwinde, oftewel pispotjes, boven op een Rhododendron en zelfs in de Metasequoia groeide, ja zelfs woekerde.  Ik baande me voorzichtig een weg tussen de hoge planten door naar het gehate onkruid en ging aan de slag.
Nu het hoogzomer is met voldoende regenval en de temperaturen afgelopen week omhoog zijn gegaan, groeit alles als een tierelier. Een beetje wilde tuin heeft wel mijn voorkeur, maar ik moet de boel wel onder controle zien te houden.  Dan valt mijn oog ook nog op een paar hoge dode takken van de roos moyesii 'Geranium' (wat helaas voor de tweede maal een verkeerde is, niet rood maar roze), ook deze met de takkenschaar verwijderd en kort geknipt.  Inmiddels zijn we een uur verder en ben ik kletsnat van de heesters en planten.  Na Snarf zijn ontbijt gegeven te hebben en ik droge kleren aan mijn lijf, zet ik de computer aan en bekijk mijn mail.
Hierbij wil ik IEDEREEN BEDANKEN die op de stukjes over mijn tuin gereageerd hebben.  Het geeft zoveel energie om er mee door te gaan (met mijn tuin en met het bloggen), maar het is soms, zoals gisteren, ook komisch, als je dan met armen onder de schrammen en kletsnat binnenkomt en o.a. leest: "iedere dag een vakantiegevoel", "een paradijs" en "een hemel op aarde".  Het moet echter wel gezegd worden, ik hou van vuile handen en bezig zijn in de tuin, dus vakantiegevoel klopt wel enigszins en als ik om me heen kijk voel ik me ook in een bloemenparadijs en is het een hemel op aarde maar.......als ik aan de voorkant over het water kijk, zie en hoor ik een drukke weg en als ik aan de achterkant over het hek kijk, zie ik heel hoge kassen waar paprika's geteeld worden.  Maar ja, ondanks dat is het een heerlijk plekje onder de zon.


Jonge zwanen in de vaart voor het huis.



Paprikakassen op de achtergrond van de tuin.



Verbascum 'Royal Highland'

De bijzondere kleur van deze toorts vind ik prachtig, en hij staat er al zowaar voor het derde jaar,  meestal zijn de bijzondere kleuren kortlevend. Inmiddels is deze uitgebloeid, de foto is van 3 weken geleden.


's Middags zag ik dat er weer gladiolen bloeiden.  Achter de garage heb ik een bed gladiolen, dahlia's, lathyrussen en aardbeien.  Elke keer als er gladiolen in bloei komen, pluk ik ze voor een boeket.  Dit keer waren er een paar oranje, dus ging ik een vlammend boeket maken.




zondag 29 juli 2012

VAN PAARS TOT ROZE ZOMERBLOEMEN

Het is eind juli, de rozen hebben hun beste tijd gehad, maar dit is inmiddels overgenomen door zomerse vaste planten en niet te vergeten de hortensia's.  Toen  ik 23 jaar geleden deze tuin begon op een bijna leeg stukje grond, plantte ik bomen, heesters, rozen, vaste planten en vooral de eerste jaren ook veel éénjarigen.  De borders werden ingedeeld op kleur : een witte border met accenten van echt blauw, overlopend in geel, oranje, rood, paars, lila en roze.  Door de jaren heen is dit veranderd doordat de bomen en heesters groot geworden zijn, er veel meer rozen bijgekomen zijn en diverse planten verdwenen en anderen zich uitgebreid hebben.  Langzaam maar zeker is het kleurenschema vervaagd. Als bepaalde vormen en kleuren elkaar echt niet verdragen, dan wordt er ingegrepen.  De boventuin, wat vroeger een boomgaardje was, bestaat nog wel hoofdzakelijk uit witbloeiende rozen en planten.
Deze keer laat ik de mooiste roze en paarse zomerbloeiers in de tuin zien.



Thalictrum rochebrunianum


Trifolium rubens




Phlox paniculata 'Blue Paradise', een 'beauty', kocht hiervan 2 jaar geleden 3 plantjes en vermeerderde ze zelf door stekken te nemen in de herfst.


.
Geranium 'Rozanne' syn. 'Jolly Bee' bloeit heel de zomer door.


Een hoekje cottage tuin met een mengelmoes van Astrantia, Silene, Verbena bonariensis, Delphinium, Solidago, Lupine, Verbascum enz.

vrijdag 27 juli 2012

VROEGE MORGEN, BORDER COLLIE TIJD

Vanmorgen met Snarf naar het Hoge Bergsche Bos, waar de Heracleum, oftewel reuze bereklauwen weelderig groeien en bloeien.
Ondanks de weelderige uitstraling, heb ik het niet erg op ze voorzien.  Het is met recht een mooi, maar verschrikkelijk onkruid wat zich enorm uitzaait.  Wanneer de zon schijnt en je raakt in contact met het sap van bladeren of stelen,  vormen zich op de huid pijnlijke zwellingen en blaren.  Normaal gesproken komt het vanzelf weer goed, maar sommige mensen belanden er toch door in het ziekenhuis.
Eens zag ik dat er een schaapskudde liep, het blijkt dat schapen ze wel lekker vinden.





Snarf vindt het ontzettend leuk om ergens achter te kruipen en dan te voorschijn te springen.


In de rode en witte klaver.


Met het oog op de bal.


Na een afkoeling in het water beneden, komt hij uit het riet geworsteld met een voetbal, die moet mee naar huis want hij is gek op voetballen.


dinsdag 24 juli 2012

UITGEBLOEIDE ROZEN AFKNIPPEN

Het hoogtepunt van de rozen is weer voorbij en het lange avonden uitgebloeide bloemen afknippen ook. Dit brengt altijd gemengde gevoelens met zich mee. Er gaat enorm veel tijd inzitten, maar als ik eenmaal bezig ben, is het alsof ik in een andere wereld ben terechtgekomen.  Vooral  's avonds of 's morgens vroeg geurt het heerlijk. Door de dode bloemen er steeds uit te knippen, wordt nieuwe groei en bloei gestimuleerd en komen de doorbloeiende en herbloeiende rozen weer gemakkelijker tot bloei. Door de vele bloemen die door mijn handen gaan, geuren ook deze intens naar rozen en strijk ik ze keer op keer langs mijn neus.  Jammer dat ik van die groezelige tuinhandjes heb, anders zou ik ze even niet wassen.  Op zulke avonden voel ik me een koningin in een rozenparadijs.  Helaas zijn de tijden van lange romantische jurken van zijde en kant voorbij, hoewel erg praktisch is het natuurlijk niet.  Nu doen we het maar met de iets kortere bloemenjurken.


Rosa "Shakespeare" voor Flora.


Rosa "Leonardo da Vinci" samen met Clematis 'Princess Diana".


Rosa "Leonardo da Vinci"
Dit is een doorbloeiende trosros met een lichte geur, is sterk en vormt een behoorlijke struik. 
Is gekweekt door de beroemde rozenkweker Meilland uit Frankrijk in 1994.


Snarf, is altijd overal waar ik ben.


Rosa "Charles de Mill" samen met Clematis "Prince Charles".

Rosa "Charles de Mills"is een Gallica roos die ook bekend is onder de naam "Bizarre Triomphante". Ze heeft grote bloemen tot wel 11 cm. doorsnede. Zoals bijna alle 'oude rozen' bloeit deze ook alleen in de zomer.


Clematis "Prince Charles".

Maar........eindelijk hebben we echt zomerweer en ik zit op de veranda te genieten van de warmte, die goed is voor botten en spieren.   Voor me een notitieboek en een paar fijne tuinboeken, heerlijke kersen, de eerste pruimen van de boom en een goed glas wijn.  Wat een genot! 


Het boek ´A sense of humus´, geschreven door Diana Anthony is een aanrader!

vrijdag 20 juli 2012

DE ROZENKIST

Ik weet niet of het in ons land vroeger ook gebruikelijk was, maar in Engeland vervoerden ze rond 1900 de rozen voor een tentoonstelling in speciale rozenkisten.  In het boek Roses for English Gardens van Gertrude Jekyll dat voor het eerst werd uitgegeven in 1902, staat in het hoofdstuk "Rozen tentoonstellen" hoe men in die tijd te werk ging en gebruik maakte van speciale tentoonstellingskisten.   Aan de hand van de richtlijnen en afmetingen voor het maken van zo'n kist, wat allemaal in het boek beschreven staat, heb ik indertijd aan mijn vader gevraagd of hij er voor mij een wilde maken. Hij is al 92 en heeft nog steeds als hobby houtsnijden.   Dat is toen goed gelukt, de kist werd gemaakt, in de juiste kleur groen geverfd en hij heeft op het deksel en zelfs aan de binnenkant voor wanneer deze openstaat, rozen uitgesneden.





Deze rozenkist is gemaakt voor 9 bloemen en 45 x 45 cm., er zijn er ook voor 12, 18 of 24 bloemen.
In de kist ligt een triplex blad met 9 gaten, waarin bloemistenkokertjes zijn gestoken. Het blad wordt met mos bekleed en in ieder kokertje komt een tentoonstellingsroos.  Bij mij stond afgelopen weken deze kist op een stoel voor mijn kas en in de kokertjes had ik soms wel 3 rozen bij elkaar staan, dat kan natuurlijk niet bij een tentoonstelling.
De volgende rozen zaten in de tentoonstellingskist:



Tess of  the d'Urbervilles


Chapeau de Napoleon


Petite de Hollande
Dit is een heel oud Centifolia roosje van voor 1800, wat bij mijn oma heel lang geleden al naast het kippenhok stond.  Het is een sterke gemakkelijke roos die vrij laag blijft, maar heel breed wordt en gemakkelijk afleggers maakt.  Na mijn grootouders kwamen mijn ouders op de boerderij en toen ik trouwde kreeg ik een stuk van de roos en bij  mijn dochters heb ik de roos ook weer in hun tuin gepoot.


Graham Thomas
Deze boterbloemgele roos werd in 1983 door David Austin op de markt gebracht. Ze is sterk en heeft mooi lichtgroen blad.


Rambling Rosie
Een helderrode, bloeiherhalende mini-rambler roos, die heel sterk is. De kweker is Horner in 2005.


William Shakespeare
Een prachtige donkerrode roos, die naar purper verkleurt, met een heerlijke Oude Rozen geur. Geïntroduceerd door David Austin in 2000.


Tuscany
Dit is een Gallica roos van voor 1800 en ook bekend onder de naam 'Old Velvet Rose'. Het wordt een brede struik van ongeveer 1,50 m. hoog. Ze bloeit van half juni tot half juli.


Oranges and Lemons
Een opvallende gestreepte roos, gekweekt door Sam Mc Gredy in 1993.



Penny Lane
Ook weer een moderne klimroos, is een favoriet van mij door de prachtige champagne kleurige bloemen.
Bloeit herhaaldelijk en geurt goed. Gekweekt door Harkness in 1998.

LET OP:  VERGEET U NIET UW ROZEN NOG EEN LAATST KEER TE BEMESTEN, DE 
                 BESTE TIJD IS NA DE EERSTE BLOEI, EIND JUNI TOT EIND JULI. 

dinsdag 17 juli 2012

HET BEGIN VAN DE DAG


Tijdens mijn ochtendwandeling met Snarf gisteren was het heerlijk weer, een frisse wind en prachtige Hollandse luchten. Zelfs de zon scheen nog.




 Donkere  wolken verschijnen boven de kassen.



Voor we naar huis gaan wil Snarf altijd nog even zwemmen.



Als we thuiskomen ga ik eerst de vele Lathyrussen knippen voordat ze zaad zetten.
Ik heb de rare gewoonte om alles te tellen wat ik doe, nou het waren er meer dan 200.




Ik weet even niet meer waar ik ze moet laten, dus nog maar een rijtje op de schoorsteen, het lijkt wel een bloemenwinkeltje.