woensdag 15 februari 2012

DE TOVERHAZELAAR

Wat is de natuur toch grillig en wonderlijk!
Na een korte periode van strenge vorst en een beetje sneeuw, viel de dooi in en was het binnen twee dagen weer groen.  De sneeuwklokjes waar ik in januari al kleine boeketjes voor in een glas van maakte, lagen plat op de grond onder de sneeuw, en zie......ze zijn weer opgestaan, alsof er niets aan de hand was.  Zo ook de Helleborussen, ze lagen er voor dood bij, maar ook hiervan richten de knoppen zich weer fier op, met het blad komt het echter niet meer goed, maar dat knippen we een dezer dagen af en dan komen er weer prachtige nieuwe scheuten.

Wat betreft de Hamamelissen, had ik toch echt wel mijn twijfels.  Zij bloeiden al enkele weken en de bloemetjes zagen er gisteren nog verfrommeld uit.  Maar zie, vanmorgen bekenden ze toch weer wat kleur, de natuur staat voor niets.

Iedere tuinier met een beetje ruimte zou een toverhazelaar aan moeten schaffen, ze brengen kleur en geur in de tuin tijdens de donkerste maanden van het jaar. Ze houden van een niet te kalkrijke, bij voorkeur humeuze grond.  Het zijn wel vrij trage groeiers, dus snoeien is niet direct aan te raden. Het is echter heel verleidelijk om een tak voor in huis af te snijden, wat natuurlijk na enige jaren best kan.

Waarom wordt de Hamamelis eigenlijk toverhazelaar genoemd?

- omdat hij in de herfst prachtige herfstkleuren tevoorschijn tovert
- omdat hij in de winter bloeit
- omdat een extract van deze plant door de indianen toverkracht toegeschreven wordt
- omdat van het hout van de heester wichelroedes worden gemaakt.

Bij mij bloeit momenteel de Hamamelis ´Jelena´,  het is een varieteit die naar barones Jelena de Belder van Arboretum Kalmthout in Belgie werd vernoemd.  Het is een krachtig groeiende struik, zeer bloeirijk en
koperkleurig.


Hoewel ik de oranje en roodachtige soorten heel mooi vind, gaat er toch niets boven de gele soorten, die vallen veel meer op in de tuin.  Daarvan bloeit nu de lichtgeurende Hamamelis ´Arnold´s Promise´ met veel citroengele bloemen.


Wist je trouwens dat er veel soorten zijn die heerlijk geuren?

De Hamamelis mollis heeft een zoete zware geur, als van tropische vruchten. 
Hamamelis vernalis geurt, zoet maar pittig, niet ieders smaak. 
De Hamamelis japonica ´Zuccariniana´  heeft een frisse citroengeur. 
De Hamamelis intermedia cultivars hebben alle hun eigen geur, een combinatie van zoet, kruidig, koel, bedwelmend, verkwikkend enz. 

Ga eens naar een kweker en zoek je geur en je kleur, je zult verstelt staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten