Agapanthus betekent "liefdesbloem" want het Griekse Agape = Liefde en Anthos = bloem.
De herkomst van de Agapanthus is Zuid Afrika.
In Nederland werd de plant voor het eerst beschreven in 1680 door Jacob Breyne, er stond toen een bloeiende plant in de tuin van Hieronymus van Beverningk in Warmond.
Zelf heb ik 6 flinke kuipen met blauwe en witte Agapanthussen op een terras staan. De namen van de soorten weet ik niet, alleen de witte Agapanthus praecox 'Albiflorus' is wel duidelijk. Mijn planten heb ik hoofdzakelijk meegebracht uit Madeira, daar groeien ze langs de wegen en levada's, een schitterend gezicht als ze bloeien. Ik heb er op de Mercado de Labradores in Funchal gekocht maar ook een paar vlezige wortelstokken langs de weg opgeraapt. Ze groeien daar als onkruid en regelmatig zie je wegwerkers bezig met het kappen van planten. Verder kreeg ik zaad van een prachtige, vrij kleine diepblauwe Agapanthus van mijn vader, maar...........Agapanthussen komen niet soortecht terug uit zaad, dus dit werden lichtblauwe. Eind september krijg ik een stukje van de originele donkerblauwe, want Agapanthussen kun je het beste vermeerderen door ze na de bloei te scheuren.
In Nederland worden Agapanthussen hoofdzakelijk in potten gehouden omdat ze in de winter niet betrouwbaar winterhard zijn. In de kuststreek worden ze wel gekweekt op velden, maar alleen de bladverliezende soorten welke iets meer kunnen hebben. Deze smalbladige, bladverliezende Agapanthussoorten kunnen met een goede bescherming van bijv. stro de winters overleven tenzij de grond goed doorlatend is want vocht en vorst is funest.
Het overwinteren van potten van bladverliezende soorten kan donker en koel, temperatuur 2 - 8 gr.C., de bladhoudende soorten moeten licht en koel overwinteren op dezelfde temperatuur.
Wat betreft bemesting is in het vroege voorjaar een gift van koemest of beendermeel geschikt, later regelmatig een oplossing van kunstmest 7-14-28, geeft het beste resultaat. Waarom 7-14-28 : de 7 staat voor stikstof en dat heeft de Agapanthus in pot niet veel nodig, 14 = fosfor en 28 is kali. Kali zorgt voor bloemknoppen en dat is bij de Agapanthus in pot heel belangrijk.
Er wordt vaak gezegd dat Agapanthussen krap in de potten moeten staan, dat is niet waar want aan de buitenkant van de plant ontwikkelen zich de nieuwe neuzen. De grondsoort is minder belangrijk, goede potgrond is voldoende eventueel vermengd met een beetje klei.
Het is niet nodig de uitgebloeide bloemen te verwijderen, het mag wel, maar van sommige cultivars zijn de zaaddozen zeer decoratief. Om veel bloemen te krijgen is natuurlijk een zonnige plek een eerste vereiste.
Bovenstaande fotocollage heb ik gemaakt van mijn Agapanthussen die afgelopen weken in bloei stonden.
We hebben een rijke bloei dit jaar en er staan nog steeds planten in bloei, dan kun je er gerust eens wat afknippen om een boeket van te maken.
Voor het boeket heb ik de volgende bloemen uit de tuin geknipt :
- de laatste paarse gladiolen
- Verbena bonariensis
- een blauwige hortensia
- een paar lila en paarse Phlox paniculata
- Thalictrum rochebrunianum
- Origanum majoranum (marjolein)
- een blauwe Agapanthus
.
Boeken : Agapanthus - Hanneke van Dijk
Agapanthus, a revision of the genus - Wim Snoeijer (in association with the
Royal Boskoop Horticultural Society).