zondag 9 september 2012

SEPTEMBER BLOEMEN OP DE TAFEL - SEPTEMBER FLOWERS ON THE TABLE.


Een prachtige warme nazomerdag vandaag. En het is weekend, dus we leven buiten van het ontbijt 's morgens totdat het donker en fris wordt 's avonds.  Als het warm weer is laat ik meestal de bloemen staan waar ze staan: in de tuin dus. Maar vandaag had ik weer eens zin om het gezellig te maken op de veranda na het grasmaaien, afknippen van verwelkte bloemen en niet te vergeten bonen plukken, tomaten en de laatste aardbeien.In een klein crocusbollenvaasje heb ik één roos gezet, Mary Rose een sterke roze doorbloeiende roos uit de collectie van David Austin.
Op de eettafel is het nog wel erg zonnig en warm, dus verplaats ik de boel naar het kleine tafeltje in de schaduw, daar is het nu goed toeven.Alle bloemen, groenten en fruit die ik fotografeer, komen altijd uit eigen tuin, maar hier is een uitzondering : de druiven, die kreeg ik van de buurman uit zijn kas.


Vandaag ben ik weer eens naar roze en paarse bloemen gaan zoeken, ik pluk altijd voorzichtig, zodat het zo min mogelijk opvalt dat er iets weggehaald is.
In het boeket zitten enkele Eupatoriums verstopt, meer om het een beetje op te vullen.  De prachtige Chabaud anjer met het donkerrode randje is een favoriet van me. Vorig jaar had ik ze gezaaid en had er een bedje van in de kas.  Een plant heb ik overgehouden in een pot, die vind ik zo mooi en de bloemen ruiken ook zo heerlijk ouderwets.  Dit jaar heb ik Callistephus gezaaid, dubbele zomerasters in gemengde tinten waarvan ik er ook een paar geplukt heb. Een donkerrode dahlia met witte streepjes, die ik eigenlijk niet mooi vind en juist die knollen blijven goed over in de winter en vermenigvuldigen zich gemakkelijk. Ook heb ik de eerste Chrysanten al geknipt met een oudroze kleur, ze zijn eigenlijk te vroeg   naar mijn zin.  In het voorjaar heb ik diverse kleuren chrysanthenstekken gekocht voor de herfst, speciaal voor de pluk.  Chrysanten worden het hele jaar door gekweekt en aangeboden in de winkels, ik gruwel ervan.  Het zijn echte herfstbloemen met ook heel mooie herfstkleuren, dus in oktober en november mogen ze en vind ik ze prachtig in huis. Verder staat er in de vaas nog een verdwaalde pronkerwt en een Eden roos.


Onderstaande roos stond in de tuin een beetje in de verdrukking anders had ik hem niet geplukt, het is de blauwpaarse heesterroos Rhapsody in Blue, een juweeltje.Zo en hier is de zaterdag al weer bijna om en nemen we voor het eten koken nog even gezellig een hapje en een drankje.


31 opmerkingen:

 1. Schitterend,je boeketten.
  Ook de kleuren die je bij elkaar hebt
  gezocht,is prachtig.
  Ja,het is een heerlijk weekend,met dit
  mooie nazomerweer.

  Ik wens je nog een fijne zondag
  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je de kleuren mooi vindt van het boeket.
   Vandaag was weer een mooie dag, hoop dat je er ook van genoten hebt. Misschien nog een avondwandeling op de Coeveringse heide gemaakt, lijkt me heerlijk na de warmte.
   Een fijne week toegewenst!

   Verwijderen
 2. Your bouquet is very pretty. You do not often see double asters grown here which is a shame because they are so pretty and nice to have for their happy colors in the late summer. I really like the purplish-red Rhapsody in Blue as well. The Mary Rose is my favourite Austin rose.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your comment Jennifer, you don't see these double annual asters either much in our country. I think they are a bit out of date. Mij grandfather sowed them in his garden a long time ago.

   Verwijderen
 3. After seeing your asters I think I will grow them again next year - I had forgotten how beautiful they were - I don't seem to have much flowering now in the garden except for rudbeckias they are such a sunny flower that brighten up any border in autumn. I have plans for change in my borders next year far too many perennials don't seem to survive and they cost such a lot to buy - I think I will introduce more wild flowers as the slugs don't seem to bother them.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O yes, rudbeckias also are very pretty, but in my garden they disappeared twice so I stopped planting them and indeed there are a lot over-cultivated perennials which do not survive the winter. For instance I think echinaceas are very nice too, but my soil is not convenient : too wet and bog, they like sandy soil. Slugs are also a nuisance at the moment, they have aten all the beetroots.

   Verwijderen
 4. Wat een prachtige anjer met dat rode randje. Hier hebben ze ook wel anjers, maar deze heb ik nog nooit gezien. Ik ben wel wat jalours op je bloemen. Bij mij is alles vanwege de extreme hitte die we gehad hebben verpieterd. De planten hebben echt een opduvel gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer voor je tuin, maar in Griekenland is de zomer toch altijd flink warm? Ik denk dat wellicht de mediterrane soorten het daar beter doen, maar dat zul je allemaal zelf ook wel weten. Het is hier nu heerlijk warm en van mij mag dat nog wel even zo blijven.
   Een fijne week toegewenst,
   Janneke

   Verwijderen
 5. Hi Janneke, this is the third time iv'e nearly burnt dinner, BLOGGING. I put the computer away this weekend so i couldn't use it, but then late sunday, i had to get it back out. Your fower arrangements are beautiful and Mary Rose is a lovely Austin rose. I have one rose that just started to bud now heading into the first week of spring. Will show soon, have a lovely day.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Karen I could not help laughing, I often have burnt the potatoes for dinner, so stupid and than my husband is shaking his head.....
   Of course I know but I have to get used to it, it is so funny you are in the first week of spring, we in the first week of autumn.

   Verwijderen
 6. Je hebt je veranda weer gezellig gemaakt voor vandaag, met een prachtige bos bloemen, die anjer prachtig joh, nog veel gezellige uurtjes vandaag ook buiten................gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Conny, het was vandaag weer heerlijk genieten. Wens je een fijne week!

   Verwijderen
 7. Hoi Janneke, ik zit met tranen in de ogen je log te lezen. Je zin over de geur van de anjers is de aanleiding. Ik zit weer in de tuin bij mijn ouders bij het perkje met anjers, de geur is helemaal terug! Je boeketje op tafel is zo mooi, ik schuif even aan, geniet van de kleuren en geuren en kijk met je mee over je tuin waarover de herfstwaas hangt...
  Heerlijk log, ik geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan je herinneringen helemaal delen. Mijn opa was bij ons de tuinier en had ook allemaal perkjes en schelpenpaadjes in zijn eigen tuin. Met zijn verjaardag kreeg hij altijd 10 van die supergrote knalrode bloemistenanjers, ik zie hem nog zitten in zijn leunstoel met die anjers op tafel.

   Verwijderen
 8. Het is weer genieten, Janneke.
  Wat heb je een mooie kleurenncombinatie gemaakt voor je boeketten.
  En wat de chrysanten betreft, ben ik het helemaal met je eens, dat zijn herfstbloemen.
  En de laatste foto straalt toch wel het ultieme genieten uit.
  Geniet ook vandag nog een mooie dag!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Gerry, het was vandaag weer genieten en ook morgen geven ze nog goed weer op.

   Verwijderen
 9. Oh, nog even met mij. Ik wil je graag iets vragen, maar kan geen emailadres vinden op je blog. Zou je mij een mailtje willen sturen: merelviool@gmail.com

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh Oh Janneke wat geniet ik weer van je blog!1 Prachtig je boeketten .Ik word zo hebberig van al dat moois ,zou het graag in mijn tuintje willen om te plukken .Mijn Eden roos heeft tot nu toe maar 5 bloemen gegeven,het is zo'n ontzettend mooie roos dus misschien moet ik deze op een andere plek zetten .Ik ben ook zo blij met mijn Rhapsody in Blue ,die blijft maar doorbloeien ,ik vergeet alleen foto's te maken.En wel veel logjes blijven schrijven hoor!!
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb om me heen gemerkt dat de Eden roos niet de gemakkelijkste is. Zelf heb ik ook nog de Red Eden roos en die wil voor geen meter. Afgezien van een goeie plek (en ja wat is goed), is bemesting cruciaal. In de winter geef ik koemestkorrels, maart/april rozenmest en na de eerste bloei nog eens 12-10-18. Veel succes.

   Verwijderen
 11. Wat heerlijk als je zo uit de tuin de vazen kunt vullen. Mijn favoriete kleuren. En ook ik vindt de anjer een beauty. De kleine dianthus is mij bekend maar zijn er ook grote tuinanjers te koop Janneke. Ik heb ze nog nooit gezien.
  Vandaag ook weer een heerlijke dag wat willen we nog meer. Stokbroodje, wijntje het maakt het helemaal compleet.
  Fijne zondag nog

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, er zijn heel veel kleintjes, waarvan ik de witte Mrs. Sinkins het mooist vind, maar doordat ik natte veengrond heb, verdwijnen ze van liever lede. Chabaud anjers zijn eigenlijk éénjarigen en ook niet zo groot van bloem, ze zijn er in vele kleuren. Dit is een overgeblevene van vorig jaar uit mijn kasje. Wat betreft die grote (bloemisten)anjers, heb ik een keer een pot bij het tuincentrum gevonden en gekocht maar ja die verdwijnen toch ook. En dan stop ik er toch mee. Fijne nieuwe week!

   Verwijderen
 12. Wat een geweldig boeket heb je geplukt Janneke! Jij hebt toch weer andere bloemen in de tuin staan dan ik heb. Je dubbele asters vind ik prachtig. Ze zijn zo mooi van kleur. Ik zie dat bij jou de Rhapsody in blue ook nog bloeit. Bij mij is deze ook weer opnieuw begonnen, net als de Heritage en William Shakespeare. Ik vind het iedere keer toch weer bijzonder dat wij nog een tweede ronde krijgen.

  Ik wens je een fijne week toe!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is echt bijzonder, ik heb inderdaad ook verschillende rozen die een welliswaar wat bescheidener tweede ronde geven. Ook de Delphiniums bloeien nu weer, gewoon een feest.
   Ook een fijne week toegewenst!

   Verwijderen
 13. What a beautiful bouquet! So many pretty shades of purple. Thank you for your kind comment at WMG also! I look forward to reading more about your garden this year.
  ~Julie in Pennsylvania, USA

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi boeket! Zoveel mooie tinten paars. Dank u voor uw vriendelijke reactie op WMG ook! Ik kijk uit naar het lezen van meer informatie over uw tuin dit jaar.
   ~ Julie in Pennsylvania, USA

   Verwijderen
 14. Schitterende boeketten!!

  Die Austin rozen zijn bij aankoop iets duurder dan de anderen, maar ze zijn dan ook zo prachtig en vooral ziekte resistent. Dit jaar heb ik ook de Rhapsody in blue gekocht en ook al is deze roos nog vrij jong, toch gaf ze dit jaar al enkele prachtige bloemen. Ik werd vooral verliefd op haar bijzondere mooie kleur.

  Nog veel tuinplezier...

  Liefs
  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig anjertje, mooie kleur, ze worden ook in boeketten en bloemwerk weer helemaal hip. Je kunt ze in hele byzondere kleuren verkrijgen, maar deze is echt leuk.

  Groet,

  Marieke.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beautiful flowers! Mary Rose looks lovely - and I bet she smells so sweet! But I was quite taken with Rhapsody in Blue. It truly is almost blue!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wat een prachtige bloemen heb jij in je tuin, zo mooi ook die kleurencombinatie! ik pluk ook alleen bloemen als het niet opvalt dat er eentje mist haha of als er eentje geknakt is.. toch is het erg genieten zoals jij ze op de vaas gezet hebt!

  fijne avond,
  lieve groet van Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 18. What gorgeous blooms, all of them! I especially love the Asters and the Mary Rose. Exquisite! I just love this cooler weather when we can spend the day outside!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Herzlichen Dank für deine netten Worte auf meinem Blog.
  Natürlich muss ich gleich einen Gegenbesuch abstatten. Dein Blog gefällt mir sehr gut und ich komme bestimmt bald wieder vorbei.
  Der Strauß sieht wunderschön aus. Ich mag diese Farbzusammenstellung sehr.
  Gruß Anette

  BeantwoordenVerwijderen