woensdag 5 september 2012

AAN DE RAND VAN DE STRABRECHTSE HEIDE

We zijn er even tussenuit geweest en hebben de tijd doorgebracht in en om een heerlijk huis, ver van de bewoonde wereld in een bos bij het beekdal van de Kleine Dommel die langzamerhand over gaat in de Strabrechtse heide. We vulden onze dagen met wandelen met Snarf, zwemmen in het riante zwembad, kijken naar een voorbij springende rode eekhoorn in de tuin en soms een hert, en lezen........


Het beekdal van de Kleine Dommel grenst aan de hogere zandgronden van de Strabrechtse Heide.  De Kleine Dommel doorkruist het kleinschalige akkerland met houtwallen en bosjes. Door begrazing of door jaarlijks maaien krijgen veel kruiden die in het beekgrasland thuishoren volop de kans.


De Strabrechtse Heide beslaat een oppervlakte van ruim 1500 ha., waarvan 1230 ha. onder beheer van Staatsbosbeheer, hierbij is het aansluitende dal van de Kleine Dommel inbegrepen. Het zeer afwisselende heidegebied bestaat uit natte- en droge heide, vennen, bos, stuifzanden, weilanden, historische akkers, moeras hooilanden, elzenbroek bossen en rietbeemden.
De verstrengeling tussen heide en beekdal is hier bijzonder hecht en dat is in Nederland een zeldzaamheid. Vrijwel nergens valt een dergelijke ongestoorde overgang waar te nemen.


Het vee bestaat voornamelijk uit schapen en daarom staat er bij Heeze aan De Plaetse een schaapskooi.
Deze schaapskooi is de thuishaven van de ongeveer 450 Kempische heideschapen. Van maart tot november grazen de schapen op de heide, een aantal binnen een afrastering en de rest met een schaapherder met border collies. Begrazing van de heide is nodig om te voorkomen dat de heide in bos verandert.


De schapen gaan vanuit de schaapskooi  's morgens met herder en honden de hei op.
Onze Snarf die zich niet om schapen bekommert maar wel om zijn tennisbal.

 

Zwemmen doet hij ook bijzonder graag maar hij moet wel een doel hebben, in dit geval dus weer die bal.Hoewel de luchten overdag prachtig waren, het weer fantastisch meewerkte en de vergezichten magnifiek, gaat er niets boven een wandeling in de vroege ochtend, het licht van de opkomende zon, de frisse atmosfeer, het natte gras en de bedauwde spinnenwebben.
Kunnen genieten van al wat de natuur ons biedt is op zich al heel fijn maar thuiskomen na een lange wandeling waar dan een mooi boek ligt te wachten is ook niet verkeerd.  Natuurlijk hadden we zelf van thuis genoeg leesvoer meegebracht, maar in de vele boekenkasten van onze schoonzoon zijn oma rondneuzen was ook leuk. Er stonden planken vol poëzie en nog meer literatuur, waaronder het boek Travels with Charley. In search of America van John Steinbeck.  Ik heb het in één ruk uitgelezen, prachtig!  Iedereen die het boek Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika van Geert Mak wil of heeft gelezen, zou ook dit boek eigenlijk eerst moeten lezen. Het gaat om dezelfde reis, alleen precies 50 jaar geleden. Bijzonder interessant om het leven in Amerika te vergelijken.

 

Vandaag eindig ik met een prachtige alinea uit het boek :

"So much there is to see,
but our morning eyes describe a different world than do our afternoon eyes,
and surely our wearied evening eyes can report only a weary evening world."

                                                       

13 opmerkingen:

 1. Je laat ons weer heerlijk mee genieten van je mooie foto's, maar jullie hebben weer een heerlijke tijd gehad daar met snarf op de hei. Weer heerlijk uitgerust hoop ik............gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Janneke, wat een fantatsisch blog heb je toch. Dit keer met schitterende foto's en twee boekentips. Had al iets gehoord van het boek van Geert Mak, maar me er nog niet in verdiept... Wilde net vragen hoe Snarf op de schapen reageerde, maar dat vertelde je al: niet dus! Heerlijk dat ie zo voor de bal gat. De foto waarop Snarf naar de bal zwemt is prachtig, een plaatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. How true is that paragragh from the book, photos are lovely Janneke, and look at Snarf he looks like he's having fun.I think border collie's have to have a ball if they can't herd sheep. They are so active.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan ben je dus heel erg dichtbij mij geweest,Janneke.
  Wat leuk.
  Want de heide waar ik dichtbij woon,is een uitloper van de Strabrechtse Heide.
  En ja,om dezelfde reden als dat daar de schapen grazen,grazen er in ons gebied iedere zomer de schotse hooglanders.
  Enne...je had best even op de koffie mogen komen,hoor.
  Een volgende keer misschien.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi beeldverhaal van jou vakantie. Wat is Nederland toch prachtig. Ik ben op deze plek nog nooit geweest. Heerlijke foto's ook van Snarf.
  fijne dag Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie omgeving en wat een mooie foto's!
  Heerlijk dat je zo'n mooie vakantie hebt gehad! Tijdens het lezen vroeg ik mij af hoe Snarf reageerde op zijn "collega's", maar niet dus, noch op de schapen.
  Heerlijk om zo over de heide te dwalen.
  En je hebt je header verandert, hij is rustig nu.
  Fijne dag, Janneke!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige omgeving ,ik kan me voorstellen hoe jullie daar genoten hebben .Mooie foto's van Snarf!!
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo te zien en te lezen hebben jullie het heerlijk gehad. De foto's spreken voor zich. Een mooi reisverslag. Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Snarf looks as though he really quite enjoyed his holiday--as well you. The countryside is beautiful. While Travels with Charlie may be dated, the American country side once you get off of the freeways and travel the back roads and main streets of the little towns all across the country, travelers can have quite an exciting trip. I love to just in the car and drive across the country side. You and Snarf would enjoy it, too.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Janneke,

  Fijn om te horen dat jullie zo'n fijne vakantie hebben gehad. De foto's die je hebt gemaakt zijn prachtig. Het gebied waar jullie zijn geweest is voor mij onbekend, maar het spreekt mij zeker aan.

  Bedankt voor de boekentip. Ik heb nog een stapeltje liggen, maar zal deze titel zeker onthouden.

  Fijne avond!

  madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Janneke, that sounds like you had a wonderful mini-vacation! The landscape is just gorgeous, thanks for sharing it in pics here on your blog. By the way, I love your dog, so pretty. It is interesting that he doesn't care for the sheep, though. I would think that he just would go crazy, because it is simply in its blood.
  Christina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. How interesting to see a part of the Netherlands beyond the buildings in the towns and cities, and the postcard tulip fields. Do admire people who blog in two languages, that's an extra layer of work, altho I enjoy stumbling thru the Dutch using my school Afrikaans.

  BeantwoordenVerwijderen