zaterdag 7 juli 2012

NOG MEER ENGELSE ROZEN

Toen we in Shropshire waren in mei, brachten we ook een bezoek aan de rozenkwekerij van David Austin.  In de tuinen bloeiden op dat moment, op een enkele na, de rozen nog niet. Overigens waren de tuinen ook zonder bloeiende rozen bijzonder de moeite waard. De rozentuinen waren prachtig aangelegd met verschillende rozensoorten in verschillende delen, met als zichtpunt veel beeldhouwwerken van David Austin's overleden vrouw Pat Austin.  De beelden waren primitief op een manier waar ik wel van hou.Natuurlijk was er een grote verkoopafdeling, waar ik helemaal gek werd want mijn tuin is overvol en ik zag zoveel moois. Bijvoorbeeld  roos  "Empress Josephine", een roos die al jaren op mijn verlanglijstje staat en gewoon bij mijn rozen "Souvenir de la Malmaison" en "Chapeau de Napoleon" hoort, maar ik heb haar nog laten staan..........
Dan de nieuwste Engelse roos "Heathcliff", hoofdpersoon uit mijn mooiste roman aller tijden Wuthering Heights, maar ook die heb ik nog laten staan........
Wat dan wel gekocht :  de roos "A Shropshire Lad", genoemd naar de gelijknamige gedichtenbundel van A.E. Housman, de huisdichter van Shropshire en daar waren we tenslotte op vakantie. 
"A Shropshire Lad" is een geurende, sterke roos met abrikoos/roze bloemen en gelukkig hangen ze niet.
Verder kocht ik ook de roos "Tess of the d'Urbervilles" genoemd naar een ander prachtig boek van Thomas Hardy, ook uit mijn toplijst.
Deze roos heeft grote donkerrode dubbele bloemen met een oude rozengeur. Ik vind haar prachtig.
Toen we thuiskwamen, wist ik niet waar ik de rozen kon plaatsen, bovendien zijn mijn ervaringen met nieuwe rozen in de zomer ergens tussen planten, niet zo goed.  Nu staan ze tot de winter in groengeverde metselkuipen op een terras.Ik eindig deze post met enkele dichtregels uit A Shropshire Lad, die het Engelse landschap en klimaat treffend weergeven:


"By blowing realms of woodland
With sunstruck vanes afield
And cloud-led shadows sailing
About the windy weald."


9 opmerkingen:

 1. Maar nu begrijp ik ook waarom de roos Pat Austin haar bloemen naar beneden hangen Janneke. Wat machtig dat je deze rozentuin hebt kunnen bezoeken.
  Prachtige rozen laat je zien waarvan ik nog nooit gehoord heb.
  Fijne zondag nog

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige rozen Janneke....zo groot en vol....jammer dat ik dit niet meer kan plaatsen op mijn balkon....maar gelukkig kan ik genieten bij jou!!!!!
  Fijne Zondag & lieve groetjes,
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend,de rozenkwekerij.
  En wat een prachtige rozen laat je zien.
  Ik kan me indenken,dat je wel van alles mee had willen nemen.
  Maar je ging in ieder geval niet met lege handen naar huis,er is het een en ander blijven kleven.

  Nog een fijn weekend
  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk om die rozen kwekerij te bezoeken.Je foto's zijn erg mooi.Ik zie namen voorbij komen die ik niet ken dus morgen even googlen .Je hebt weer prachtige rozen gekocht in elk geval.
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie tuin bij de rozen kweker en dan als de rozen bloeien zal het er helemaal een plaatje zijn, dus toch wel rozen mee genomen, je wil toch een soort herinnering hebben, he..............gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk om door zo'n kwekerij te dwalen. Wat een prachtige rozen laat je zien, daar krijg je ook nooit genoeg van. Ik hoop dat je een mooi plekje kunt vinden voor de rozen die je hebt meegenomen.
  Veel plezier ervan!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. WAT EEN MOOIE FOTO'S EN WAT EEN MOOIE TUIN.
  GEWELDIG!

  FIJNE DAG,

  MIRANDA

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Your Shropshire Lad Rose is sooo delicate and stunning, Janneke! I need one :o) right now! Your garden is full of flowers, you must be proud with it.
  Happy week to you, dear friend
  love
  Natasha

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig,blij dat ik er niet was haha,had nooit kunnen kiezen,ik vind zijn rozen super,volgend jaar neem ik ook weer rozen,deze winter ga ik mijn verdiepen erin,weet zeker dat ik een bleekroze wil,maar kan er nog een paar kwijt,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen