zondag 1 juli 2012

DELPHINIUMS

Het einde van de eerste bloei van de Delphiniums is in zicht.  Ze hebben het dit jaar uitstekend gedaan en ondanks de wind en regen hebben ze zich ook nog behoorlijk staande gehouden, soms wel met wat kunst en vliegwerk maar dat moeten we er maar voor over hebben.  Komende weken worden de groepen tot op ongeveer 15 cm afgeknipt.  Elke groep krijgt een flinke hand beendermeel en de eerste weken zo nodig water.  Binnen een maand vormt zich nieuw blad en vanaf half augustus vormt zich een tweede bloei, weliswaar iets bescheidener dan de hoofdbloei maar toch weer mooi. Bij de tweede bloei is er echter wel meer kans op meeldauw.


                                                                                                                          

De Delphiniums in mijn tuin zijn hoofdzakelijk zaailingen van benaamde soorten.  Er zijn Duitse Delphiniums, de elatum hybriden en Engelse Delphinium, de 'Pacific Giants' hybriden.
De Duitse soorten staan bekend als sterke, stevige planten die niet te hoog worden, de kleuren zijn in alle tinten blauw tot paars, waarbij sommige soorten een witte bij hebben en andere een donkere tot zwarte bij (de bij is het hartje van de bloem).
Een groot Delphinium veredelaar in Duitsland was Karl Foerster (1874-1970), een beroemde vaste plantenkweker.  In mijn tuin heb ik ooit de door hem gekweekte Finsteraarhorn, Berghimmel, Blauwal en Gletscherwasser geplant.
In Engeland werden vroeger vooral veel soorten Delphiniums gekruist voor tentoonstellingen met dus zo groot mogelijke bloemen aan forse planten in een groot aantal kleuren van wit, blauw, lila, paars, mauve tot zelfs lichtgeel. Ze zijn prachtig maar in de tuin worden de bloemen na regen vaak topzwaar en knakken.  Engelse soorten die ik geplant heb zijn Chelsea Star, Conspicious, Mighty Atom, Astolat, Galahad en Sungleam.  Mijn ervaringen met deze Engelse Delphiniums zijn ook prima, maar na verloop van enkele jaren verdwijnen ze toch.  Sinds enige jaren koop ik dus geen planten meer maar verzamel zaad van mijn mooiste soorten.  Ik weet dat ze niet soortecht terugkomen, maar de resultaten zijn goed. Het zaad kiemt gemakkelijk, hoe verser hoe beter, en ik kweek er elk jaar een flink aantal op.  De planten met bloemen waarover ik niet tevreden ben, doe ik weg en de mooiste krijgen een vaste plaats.
                                                                                            
Tips voor het planten en verzorgen van Delphiniums :

- Zoek een plaats in de zon, zo mogelijk beschut tegen wind.
- Elke grond is geschikt, maar wel graag vruchtbare en voldoende vocht.
- Breng een mulchlaag aan bij de basis van de plant, 
- Zorg voor doorlatende grond.
- Breng steunmateriaal reeds bij 40 cm hoogte van de plant aan, niet bij elke stengel een
  stok, maar om de plant 4 stokken waartussen touw wordt gespannen.
- Combineer ze met andere planten omdat de bloeitijd toch vrij beperkt is.
- Vergeet niet:  slakken houden ook van Delphiniums, vooral in het vroege voorjaar als er 
   malse scheuten uit de grond komen. 
-  Geef in het voorjaar als de planten opkomen, een beendermeel gift. 
-  Na de bloei,  stengels afknippen tot op 15 cm. en nogmaals beendermeel geven.

Dit is de manier waarop ze het bij mij prima doen. 
Mochten de planten na een windhoos toch plat liggen, pluk er ruimschoots van en maak grote boeketten voor in huis. We blijven genieten!
13 opmerkingen:

 1. Prachtig die kleuren van de ridderspoor he en wat heb je er veel, in groepen komen ze zo mooi tot hun recht en weer bedankt voor je tips.........gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Janneke,

  Wat een gave en informatieve post, je maakt veel gebruik van beendermeel? Ook bij rozen? Ik geef bij rozen , koemest in het voorjaar en kieseriet in juni, maar de rambler rozen doen het aardig , maar de rest....Zandgrond??? of toch ook beendermeel??? Je tuin ziet er geweldig uit. Heb je je tuin ook opengesteld?

  Groet,

  Marieke.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een kleuren Janneke....dit is echt genieten...op naar de tweede bloei!!!
  Fijne nieuwe week & lieve groetjes,
  silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig Janneke, ik geniet van blog, jij hebt echt groene vingers en wat de ridderspoor betreft blauwe... Wat een kleuren: prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb genoten van je blog .Prachtig al dat blauw en heerlijk zo'n groot boeket op tafel.
  Gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een kleurtjes blauw. Prachtig!
  Ik zag laatst in een gewoon rijtjeshuis in het voortuintje deze delphinia's hoog tegen de ramen opgroeien. Ze hebben zich vast niet gerealiseerd hoe groot deze bloemen worden.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is weer een heerlijk blog.
  Wat een prachtige kleur blauw is dat.
  En als boeket in huis zijn ze ook al zo schitterend.
  Je hebt er weer hele mooie foto's van gemaakt.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. WOW, wat een prachtig uitgebreide post Janneke. Je ridderspoor is om jaloers van te worden, zeker als ik ze ook nog in eens in de vaas zie schitteren. Heerlijk als je kan plukken uit de tuin, dubbel genieten en met de 2e bloei nogmaals.

  Lieve groet,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. WAT HEB JIJ PRACHTIGE delphiniums!!!
  Ik ben daar echt jalours op, heb jaren geprobeerd om ze in de tuin te krijgen, maar wil niet lukken.
  Ik kan ze met geen mogelijkheid houden,ik weet niet wat het is, misschien iets te weinig zon, want we hebben nogal wat grote bomen, misschien toch te droog, slakken kan het eigenlijk niet zijn, want die hebben we bijna niet.
  Maar goed, je kan iets niet dwingen..
  En ja, we hebben een jaar of 5 onze tuin open gehad voor publiek, via Groei&Bloei ( stugge instantie) en de Landelijke Gilden ( Belgie) maar toen onze dochter 2 jaar geleden de oude zwarte schuur bij ons op ging knappen, besloten we dat we maar een jaartje dicht moesten gaan, om te helpen, en vorig jaar is mijn museum annex 'open tuin' drink plekje opgeknapt, ook niet open dus
  En dit jaar is de dochter het huis wat ze gekocht heeft van oma aan het verbouwen, dus weer niet open,omdat we ze zoveel mogelijk willen helpen en...ik snap je gevoel, het is wel veel relaxter dan in de open tuinen tijd, weet niet of ik het nog ga doen, maar het was wel altijd ontzettend leuk...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat staan je Delphiniums er prachtig bij Janneke! Daar ben ik stiekem een beetje jaloers op ;-). Ik heb je tekst nog niet helemaal goed gelezen, maar dat ben ik zeker van plan om te doen.

  Op het moment heb ik slechts een paar enkele bloemen staan, maar ik zou het graag zulke grote bossen Delphiniums willen hebben als in jouw tuin. Ik ga kijken of ik je tips op kan volgen!

  Fijne avond!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En hier wordt ik gewoon stil van!!! Geweldig mooi Janneke, wat een kleurenpracht.
  Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ooooh, Janneke such a beautiful garden you`ve got! I`m inspired. Love your gorgeous delphiniums, they look so bright and give to a garden an old-fashioned look. Aren`t they?
  Happy week
  love
  Natasha

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En waar kocht jij die engelse elatum hybriden? Ik heb ondertussen een adres gevonden in de UK die ze verzendt, maar 't zou toch nog heel wat makkelijker zijn wanneer ik ze in Nederland of België kon vinden

  BeantwoordenVerwijderen