woensdag 9 mei 2012

MEERKOET PERIKELEN

In de vaart voor ons huis huizen nog al wat dieren.  Meerkoeten zijn algemeen, dus die zitten hier ook genoeg.
Een paar jaar lang broedden aan de overkant een stelletje van deze vogels langs de beschoeiing onder de betonnen rand van de weg. Zij hadden daar altijd een nest op een koker die onder de weg doorloopt. Vanuit het raam boven had ik daar mooi zicht op.  De overburen hadden er last van omdat de koker steeds verstopt raakte en haalden op een gegeven moment het nest weg. Gelukkig hebben ze nu hun nest aan onze tuinkant gemaakt, tussen een pluk wilde zuring en lissen.


Zaterdag 14 april liep ik op het grindpad langs de vaart en keek zo op het nest met 6 eieren er in. Even m'n fototoestel gehaald en een foto gemaakt, toen kwam het stel er snel aangezwommen en ma (of pa) kroop op het nest.


Ze was nog niet klaar met eieren leggen, want 's maandags lagen er
8 eieren in.Zondag 6 mei waren de eerste eieren uitgekomen, hoewel het dichtbij de kant was, kon ik het maar moeilijk zien want de planten erom heen waren ook gegroeid, gelukkig maar, dat beschermt een beetje tegen
allerlei rovers.  Ze zijn wel schattig.                                                                                                                        


Maandag zie ik er voor het eerst twee in het water, waarvan één een durfal is die gelijk met pa (of ma) naar de overkant zwemt.
  

Het is heel gevaarlijk, de reiger zit al een week telkens op de vlonder voor het huis te gluren, ik jaag hem steeds weg als ik hem zie.  Ook zag ik eens een flinke snoek aan de kant half onder de waterleliebladeren liggen.  En..........dinsdagmorgen zwommen er 3 kleintjes midden in de vaart en daar kwam een aalscholver die een duik naar beneden nam, papa meerkoet vloog hem aan in z'n vlucht en de kinderen waren weer gered.


Ik heb er tot nu toe slechts twee kunnen fotograferen maar volgens mij zijn ze er allemaal nog, ze blijven nog in en om het nest. Een ouder zit op het nest en de ander zorgt voor voer. 


2 opmerkingen:

 1. Mooi grut,Janneke.
  En ja,het gevaar loert van alle kanten.
  Echt leuk,dat je zo goed zicht hebt op het nest.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Janneke,

  Bijzonder om de eitjes te zien uitkomen en de jonge meerkoeten groot te zien worden.

  Een gezellige avond!

  Madelief

  BeantwoordenVerwijderen