dinsdag 1 mei 2012

DAGELIJKSE BESLOMMERINGEN EN EEN PAAR MOOIE HEESTERS VOOR HET VOETLICHT.

Ondanks de late start, is het toch allemaal weer goedgekomen in de tuin.  April was koud en nattig, maar de groei zat er wel in. De tuin ziet er weer fris groen uit, varens ontrollen zich, de Hosta's barsten de grond uit en vele heesters bloeien of zijn zelfs al uitgebloeid.
Gisteren, Koninginnedag, ben ik alleen 's morgens vroeg het hek uit geweest voor een ronde met Snarf. Verder heb ik me de hele dag in de tuin vermaakt, er is in deze tijd van het jaar zo ontzettend veel te doen.
Allereerst al 18 grote potten met Dahlia's welke al 10 tot 20 cm. hoog stonden, buiten gezet.   Daarna ben ik weer in mijn moestuintje aan de slag gegaan.  Weer een volgende ronde worteltjes en kroten gezaaid en de eerste keer sperciebonen 'Prelude' gepoot.  Eigenlijk mag dat pas na 15 mei is me vroeger altijd voorgehouden maar ik ga er vanuit dat we geen nachtvorst meer krijgen en dat het wat warmer wordt.  We blijven optimistisch. Ook nog wat spitskoolplanten gepoot.  Daarna in de kas tomaten uitgepoot. Op de blog van de Gulle Aarde had ik gelezen dat basilicum goed voor de bevruchting van tomaten is en beschermt tegen witte vlieg.  Dat komt goed uit want basilicum heb ik ook gezaaid en de kleine plantjes zet ik in de buurt van de tomaten.  Ik had ook nog kaneelbasilicum gezaaid, die heb ik verspeend naar grotere potjes.
O hemel, ik heb echt weer veel te veel gezaaid, mijn ogen zijn altijd groter dan mijn tuin.  De tuin is inmiddels 23 jaar oud en volgroeid, toch blijf ik altijd maar stekken en zaaien.  Het is zo leuk, maar het is altijd zoeken naar plekjes.  Alles wat ik niet kwijt kan, zet ik in potten en geef ik weg.  Bij de dochters kan ik ook altijd wel het een en ander kwijt.   Cleome spinosa of te wel gewoon kattensnorren, Callistephus chinensis, dit is de zomeraster en nog meer Lathyrussen, voor alles moet een plekje gevonden worden.
Ja ja, ik heb ook heel veel Tagetus, tuttige roodbruine Afrikaantjes.  Deze heb ik tussen de bedden in de moestuin gezet.
De rijsdoperwten tegen het gaas, om Snarf uit de moestuin te houden, komen al goed op.  Aan de buitenkant van het gaas zet ik nu een aantal Dahlia's om het gaas te camoufleren, lijkt me leuk staan.  Maar ik kan er maar 10 kwijt, de andere 8 worden achter de garage gezet.  Nu staan er nog een groot aantal in de kas, die komen nog maar net op en dat zijn eigenlijk de mooiste o.a. de Bishop of Llandaff, de Bishop of Canterbury en de Bishop of Auckland. Deze probeer ik later in de borders te verwerken.
Tegen de avond maak ik nog een begin met het snoeien van de buxuspyramides totdat de accu op is van mijn schaar.
Een heerlijke productieve dag.
Vanmorgen regende het pijpenstelen en toen het droog werd heb ik nog wat foto's gemaakt in de tuin.
                                                                                                         

Mijn tuinhulp achter de volgeregende kruiwagen.Vorig jaar heb ik een donkerrode Magnolia aangeplant: Magnolia 'Black Tulip', een nieuwe hybride uit Nieuw Zeeland. Dit jaar zitten er 3 bloemen in en ze zijn zoals ik had verwacht en gehoopt. dat belooft mooi te worden de komende jaren. 


Een overzicht vanuit de tuin naar de serre.

 Een overzicht vanaf de serre de tuin in.
Cercis chinensis 'Don Egolf'

Dit is ook een dankbare bloeier, zoals U ziet op het kale hout, echt heel mooi. Staat er ook nog maar 2 jaar. Ik ging op zoek naar een Cercis canadensis 'Forest Pansy', maar kwam met een heel andere Cercis thuis en hij doet het geweldig.
De meer bekende Cercis siliquastrum doet het hier nooit zo goed en heeft een beschutte plaats nodig, deze niet. Van de Cercis siliquastrum heb ik nog een paar zaailingen staan en deze zijn na 3 jaar nog maar ca. 40 cm hoog.


Dan wil ik nog de aandacht vestigen op de Exochorda racemosa 'The Bride', de parelstruik.  Deze kom je hier ook vrij weinig tegen, maar is zo mooi.  De naam parelstruik, komt door de knoppen welke op pareltjes lijken.
Het is een losse heester, die van vochtige humeuse grond houdt.  Ik had er op dezelfde plek een staan die al 2 meter was en toen ineens afstierf.  Woelmuizen ??  Nu staat er sinds enkele jaren weer een, die nog losser groeit, maar dat stoort niet in het geheel. 

5 opmerkingen:

 1. Wat een schitterende tuin heb je,Janneke.
  En het huis ziet er ook niet verkeerd uit.
  En al die plantennamen...knap,hoor.
  En wat is Snarf een leuke hond,zeg.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat woon je op een mooi plekkie.
  En een prachtige tuin heb je.
  Je kunt er ook zo veel over vertellen.
  Leuk dat we elkaar zo gevonden hebben op onze
  blogs, blijf je zeker volgen, gezellig........

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Janneke,

  Dank je wel voor je leuke reactie op mijn blog. Wat heb jij een grote en prachtige tuin. Ik heb met veel plezier gelezen wat je er allemaal in hebt staan. Zo te lezen ben je een echte kenner. Zelf ben ik vier jaar geleden pas begonnen met tuinieren, maar doe het met heel veel plezier!

  Wat een mooie hond hebben jullie trouwens. Een Engelse sheepdog toch?

  Fijne avond & hartelijke groet,

  Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog bedankt voor de boekentip Janneke. Ik ga het opzoeken!

  Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een schitterende tuin! groetjes, @nne

  BeantwoordenVerwijderen