zondag 2 december 2012

HET VERHAAL VAN DE KAS

In onze tuinen hebben we altijd een kasje gehad, maar ongeveer 15 jaar geleden kwamen we op een bijzonder idee.  Bij een bezoek aan mijn oudste dochter M. in Londen, bezochten we o.a. Kew Gardens, waar ik foto's van het Palm House en het Temperate House met de prachtige wenteltrappen maakte.


The Palm House


The Temperate House

Thuis gekomen werden mijn fantasieën over orangerieën in mijn tuin serieus genomen.  Op de plek waar we een simpele kas van 6 x 6 meter hadden staan, wilde mijn man al een tijdje een garage hebben, maar ja, waar zou de kas dan naartoe moeten? We besloten om een nieuwe kas achterin de boomgaard te plaatsen. Mijn man houdt wel van een nieuw project, dus potlood en papier kwamen op tafel.  Het resultaat overtrof mijn stoutste verwachtingen, een hele mooie tekening. Maar of dit te realiseren was.....
                                     
Na een gesprek met onze gepensioneerde maar nog zeer actieve buurman, een tuinder, die zeer enthousiast was en gelijk zijn diensten aanbood om naar tweedehands materiaal op zoek te gaan, werd iets wat zomaar een idee was, bewaarheid.  Berekeningen werden gemaakt voor de materialen, en die zomer gingen we niet op vakantie maar ging manlief met de buurman zelf aan de slag.  In september stond de kas en heb ik alle roeden wit geverfd.
Ik was heel trots op mijn bijzondere kas, maar het oude boomgaardje, gesitueerd tussen kas en serre paste niet meer.  De bomen waren groot, namen licht weg, en gaven weinig vruchten, op het mooie rode sterappeltje na, die wilde ik eigenlijk niet missen.  Ik maakte een tekeningetje van een breed pad in het midden van serre naar kas met aan weerszijden brede borders.  Als achtergrond aan de kant van de vaart een altijd groene taxushaag, die tevens het zicht op de drukke weg aan de overkant wegneemt.  Aan de kant van de benedentuin stonden al heesters die weer een achtergrond voor de border in de tuin beneden vormden.
Vroeg in het voorjaar gingen we aan de slag. Met dochter M. die inmiddels op een cruiseschip werkte en juist enkele weken op verlof thuis was en nooit te beroerd om een handje te helpen, rooiden we samen 18 volwassen appel- en perenbomen.  Zagen, graven, hakken; we konden er 3 aan op een dag. Het was zwaar maar we hebben ook heel veel lol gehad.  Daarna de grond gelijk gemaakt en het volgende mocht mijn man doen:  bestraten.  Diezelfde zomer zagen het nieuwe tuingedeelte en de kas er al goed uit. Wat beplanting betreft, is het een witte tuin geworden. In de beginjaren voegde ik nog wel zelfgezaaide 1-jarigen toe, maar daarvoor is nu helaas nog nauwelijks plaats.


We zijn inmiddels 15 jaar verder. Sinds 2 jaar verwarmen we de kas niet meer, de verwarmingsketel was versleten en toen hebben we besloten niet meer te stoken. Onze gasrekening is daardoor enorm gedaald en ja, we worden ook een dagje ouder, al die kuipplanten van buiten naar binnen en andersom, werden we ook wel beu.  Nog steeds hebben we veel oleanders en agapanthussen, die we bij strenge vorst in de kelder zetten.  Afgelopen zomer had ik een kas vol tomaten en komkommers en natuurlijk nog een aantal bijzondere planten uit knollen, bollen en zaad opgekweekt.Sandersonia, een kleine klimplant


Dietus iridioides (Afrikaanse Iris)


Kaneelbasilicum
De altijd groene Clematis cirrhosa 'Freckles', bloeit nu in de kas.


Asparagus setaceus, heb ik speciaal om af en toe een tak voor bloemdecoraties te gebruiken. 


Er staan ook heel wat schalen met bollen voor het voorjaar, in dit geval een zwaan vol blauwe Iris reticulata.


Zo zag de kas er van de benedentuin af gezien vorige week uit, nu is het nog kaler. 


 Vanmorgen enkele 'Queen Elisabeth' rozen gered van de hagelbuien en op een drijfschaal gelegd samen met Clematis cirrhosa 'Freckles' uit de kas.

17 opmerkingen:

 1. I love Kew! We try to visit at least once a year. Your greenhouse is wonderful too!
  Victoria xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Janneke wat een geweldig blog heb je toch. Leuk om de geschiedenis van jullie kas te lezen. Leuk dat een idee toch werkelijkheid kan worden! Je foto's van de eerste nachtvorst zijn prachtig geworden, da's pas een kado als je buiten loopt 's ochtends en je ziet dat, en het is nog gratis ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Janneke,
  Wat een geweldig mooie kas. Daar moet je natuurlijk wel de ruimte voor hebben, dat snap ik, maar o jee, wat zou ik dat graag hier ook hebben. Maar in een tuintje van krap 45 m2 gaat dat natuurlijk niet lukken. Want we willen het terrasje natuurlijk niet kwijt en de borders ook niet... haha. Blijft een mooie voor mijn droomhuis in de (verre) toekomst...
  Ik wens je nog een fijne rest van de zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige kas, Janneke, en wat een werk hebben jullie verricht ... ik begrijp je wel met het vele werk in de tuin, het gaat niet meer zo vlot als je wat ouder wordt om alles picobello te houden, ik kan er van meespreken,
  onkruid wieden doe ik absoluut niet graag meer :-)
  Prachtige rozen en clematis !
  Fijne zondagavond,
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh Oh lieve Janneke mag ik een beetje jaloers zijn? nee niet op een nare manier hoor .Ik lees een ''een simpele kas'' van 6x6 oeiii zo groot is nog mijn voor of achtertuin .Wat een zege om zoveel ruimte te hebben voor al je mooie planten .Heerlijk om zo te mogen genieten van alles in je tuin en kas.Die Queen Elisabeth is echt een geweldige roos en ik hoop weer eens een plekje te krijgen voor deze.Ik heb weer genoten van je verhaal en foto's en ik blijf gewoon een beetje dromen .
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super zeg om een echte kas in je tuin te hebben. Weer een mooie impressie post en wat een prachtige Queen Elisabeth Roos. Ik ben dol op rozen.

  Fijne avond,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk,dat je het ontstaan van de kas aan
  ons laat zien,Janneke.
  Schitteren van model trouwens.
  En wat heerlijk,dat je er al zovele jaren
  plezier van hebt.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige kas zeg en wat een ruimte heb je er in, heerlijk lijkt me dat..................gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk om het verhaal achter jullie prachtige kas te horen! Wij hebben zelf ook een klein kasje in de tuin, maar die haalt het niet bij die van jullie!

  Een fijne week toegewenst!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh Janneke, je bent een echte tuinierster, in hart en nieren.
  Prachtig dit verhaal over het ontstaan van deze kas en over alle inspanningen om de tuin te veranderen en weer op te bouwen. En wat heb je ons steeds veel mooie dingen laten zien uit je tuin.
  Wat is het toch heerlijk als je in staat bent om zo'n grote tuin mooi te beheren.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I am so glad that you visited my blog ... now I have found you and can see your beautiful greenhouse!! I am particularly intrigued by the clematis.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een leuk verhaal. Ik vind een kas van 6 x 6 al groot! Wou dat ik er zo een had, maar ja, ik wil zoveel en eigenlijk heb ik er geen tijd voor. Want dat heb je nodig voor een mooe tuin en kas. De Clematissen die ik heb bloeien alleen in het voorjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. HiJenneke,
  I love the freckled Clematis, lovely to combine with the roses.
  xoxo Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Still on my Bucket list--you have heard of a bucket list, haven't you? It comes from a line in a movie. This sick guy sets out do every thing on his bucket list-- a list of things to do before he kicks the bucket, as we say here in the states or in other words things to do before he dies. I digress. On my bucket list: Kew Gardens and the Chelsea Flower show. I love the idea of a green house. I can just image all the projects that you can experiment with in your green house. You must enjoy it.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een geluk om destijds zo'n mooie kas te kunnen maken, naar eigen ontwerp. En wat ligt hij prachtig ingebed in de tuin.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jullie eigen Kew Gardens kas, helemaal geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen