donderdag 13 december 2012

KLIMOPMet klimop heb ik een haat liefde verhouding.  Het voordeel van klimop is dat ze bijna op alle plaatsen wil groeien waar andere planten niet gedijen.  Als bodembedekker onder bomen of op taluds is ze onovertroffen, zeker als je er voorjaarsbollen tussen poot, zoals narcissen, boshyacinten of sneeuwklokjes. Ook is ze ideaal als altijdgroene klimmer tegen oude muren, schuttingen of hekwerk. Klimop past in elke tuin van cottagetuin tot formele tuin, van wilde tuin tot minimalistische tuin.
Toch wordt hij door mij ook gevreesd, omdat hij na eenmaal te zijn aangeslagen een woeste groeier is. Het is voortdurend opletten en snoeien.  Op verschillende plaatsen heb ik diverse soorten klimop in de tuin, langs het water voor het huis, onder de hortensia's, onder bomen op moeilijk bereikbare plaatsen, tegen betongaas hekken en langs trapjes.  Het staat mooi groen, vooral in de winter;  maar juist in de winter als ik er soms naar kijk, breekt het angstzweet me uit. Dan zie ik in mijn dromen een huis overwoekerd met klimop, een tuin overwoekerd met klimop tot in de hoogste bomen. Ik droom er niet alleen van, maar ben ook overtuigd dat wanneer ik 2 tot 3 jaar niet regelmatig zou snoeien, dit echt gaat gebeuren. Help ik stik in de klimop!


De Hedera helix 'Arborescens', bloeit in september en kan in enkele jaren tot een flinke struik uitgroeien.Het is moeilijk kiezen bij de klimop want er bestaan veel soorten en honderden cultivars met klein of groot blad, bijna ovaal of sterk ingesneden, in diverse tinten groen of bontgekleurd, met zwarte, gele of zelfs oranje bessen, sterk- of zwakgroeiend. De meest gebruikte klimop is de Hedera helix welke prima winterhard is.


Klimop heeft een rijke geschiedenis. Ze was al bekend bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. In die tijd was het als een symbool van ongestoorde harmonie, eeuwigdurende jeugd en kracht.  Ook was klimop het symbool van de wijngod Dionysus of Bacchus die met klimopranken i.p.v. wijnranken werd afgebeeld.  Bij feestmaaltijden droegen de helden klimopkransen op het hoofd om het koel te houden en de hoofdpijn te verdrijven.
Klimop
Ik heb 'n tuin met dahlia's
met rozen en azalea's
maar ik volg met aandacht de klimop
die zoekt het altijd hogerop.
                                                                                              - Toon Hermans-


Ivy
I have a garden with dahlias
with roses and azaleas
but I follow with interest the ivy
which always submit the case to a higher place.
                                                                                                   -Toon Hermans-


Nog een leuke anekdote betreffende klimop komt voor in het middeleeuwse verhaal van Tristan en Isolde. Op de graven van hun beiden, die door de kerk waren gescheiden, groeide een klimoptakje. Deze werkten zich tegen de kerkmuur omhoog en verenigden zich boven op het kerkdak als symbool voor een tot boven de dood uitstijgende liefde.  Is dat niet romantisch?!In de Victoriaanse tijd stond de klimop voor TROUW:   De klimop hecht zich vast rond bomen en blijft zelfs de boom trouw als hij wordt omgehakt. Dan valt de klimop ook en hij blijft zelfs de verdroogde stronk omhelzen totdat zijn eigen leven voorbij is.  Deze standvastigheid betekent pure liefde en echte vriendschap. Trouw was zeer belangrijk bij de Victorianen. Een populair cadeautje in die tijd was een vriendschapsbroche: kleine metalen staafjes, omwikkeld met klimop.
Ook speelt klimop een symbolische rol in Victoriaanse schilderijen.  In "The Long Engagement" van Arthur Hughes ontmoet een stelletje elkaar onder een boom waar klimop tegenaan groeit, dit betekent dat ze een lange verloving zullen hebben.
Er is ook een schilderij van Philip Calderon, "Broken Vows",  waar de klimop een heel andere betekenis heeft. Een vrouw ziet door een gat in een hek hoe haar geliefde flirt met een ander meisje en haar verleidt met een rozenknop. Tja, dan stelt trouw niets meer voor.
 In het leuke boekje "De Vreugde van het Landleven" van Edith Holden, staat het volgende klimop gedicht :


De klimop zendt 
Zijn groene rank
O'er de grond
Van boom tot boom;
Of zendt de rank
Met willekeur
Langs iep en es en els omhoog.
En rondom de stam
Een netwerk weeft,
Fantastisch; elke tak met blad,
Divers van vorm, kronkelt versierd
Met half gevormd'
Knoppen bleekgroen.
Van onze bloemen is klimop
Een van de laatst' en hij vertoont
Zijn bleke bloem en rijpt zijn zaad
Zo zwart en glimmend, en hij voedt
Blind voor het vriezend winterweer
De kleine vogels met zijn gift.
De klimop, schoonste plant die op
Nabije bomen, stam en tak
Bedekt met bladeren vol glans
En zeer hardnekkig kronkelend
En 't anders naakte bostoneel
Bedekt met kleding
Fris en groen. 
                                                                                            -Bishop Mant-
En hier dan "De Vreugde van het Landleven"  naast mijn eerste kerststuk wat we gisteren met de tuinclub maakten alvorens we aan onze gezellige Kerstlunch begonnen. (Pa is weer wonderbaarlijk opgeknapt, hij heeft kennelijk vele engeltjes, dus we gaan de kerstversieringen voor de dag halen)


19 opmerkingen:

 1. Wow...wat een leuke 'bijzonderheden'over de klimop...
  Dat vind ik nou altijd zo leuk, een beetje geschiedenis...ja, je wort wijs van tuinieren :)
  En wat fijn dat je vader weer zo goed opgeknapt is...een ijzeren gestel dus en idd veel engeltjes op zijn schouder...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk blog weer .Maar eerst even wat fijn dat het weer beter gaat met je Vader .Ik vind klimop ontzettend leuk ,maar met mate!! Toen wij hier kwamen wonen was onze mini tuin omsloten door klimop inplaats van een hekwerk en dan is het echt wat teveel .Ik vind het nog altijd mooi om in bloemstukjes te gebruiken en in het najaar idd tussen bollen en winter violen.En je bloemstuk is een plaatje .Ik moet nog even denken wat ik ga maken voor op tafel
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja,ook wij hebben klimop in de tuin.
  Vooral achterin.
  Het kruipt en groeit.

  Wat een prachtig kerststuk heb je gemaakt.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja met klimop is het altijd oppassen, maar wel mooi groen deze tijd. Fijn dat je vader weer zo is opgeknapt, nu op naar de kerst. Nee we hebben geen kerstviering bij de tuinclub, de wintermaanden is het daar rustig..............gr.\conny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind klimop ook mooi,maar idd het woekert zo en sloopt zelfs houten schuttingen of hekwerken,vooral de klimop met dat groene bolletje erin vind ik gaaf,zie ze ook in struikvorm,je stukje vind ik prachtig,ik wens je vast een fijn weekend,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie post over de klimop, Janneke. Ik kan het begrijpen, de liefde-haat verhouding. Op plekken, waar je hem niet wil hebben als bodembedekker, kan je hem maar het beste in een vroeg stadium tegenhouden, ook wanneer hij de boom in wil Maar bij mag hij op een aantal plekken zijn gang gaan.
  En als ik écht oud ben en de tuin niet meer aankan, laat ik hem gewoon alles bedekken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Janneke, I completely understand your love-hate relationship with ivy. In my current garden I don't grow any, but we had lots of it in our first garden. I loved the fresh green leaves and used them often in little bouquets for indoors, but like in your garden it was very vigorous and constantly had to be trimmed back. I wasn't aware that there were so many varieties of ivy out there. The ones that you are showing in your photos are certainly very pretty! Last but not least I love your Advents wreath! Wishing you an enjoyable time before Christmas!
  Christina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ivy is so pretty, one of the first plants I wanted to grow when I started gardening. Bens not allowed on the lounge anymore, he sleeps in the house now, so hes not as dirty these days, we feel better knowing he is safe with us of a night. Oh! but there is always the dog fur. Hope you are all doing fine over there.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Janneke, Wat een SUPERlog heb je weer gemaakt. Ik heb het met heel veel plezier gelezen en ga dadelijk het boek van Edith Holden uit de kast halen. Zo leuk al die verwijzingen naar klimop in de literatuur en in de kunst... Jouw angst dat je overwoekerd gaat worden is verwoord in een boek van Jacques Hamelink: Ranonkel. Een heel fijn weekeinde!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja die liefde-haatverhouding is mij niet helemaal onbekend. Wij hebben hier een klimophaag van zo'n 15 m. en is heel decoratief maar je moet ze binnen de perken houden anders wordt heel de border erdoor overwoekert.
  Wat fijn om wat meer geschiedenis te leren kennen over deze bijzondere plant.

  Liefs
  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. And I cannot seem to get ivy started here! Oh it grows in Colorado, just not in my garden. I enjoyed your discussion on the the presence of ivy in literature. I did not know that the Victorians saw it as Faith. Your Christmas centerpiece is lovely. Have a Merry Christmas and thank you for all of your kind comments over the year.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben het eens met je gevoel over de klimop. De tuinafscheiding met de buren is van klimop. t'is wel veel snoeien in de zomer. Op andere plekken had ik ook klimop, maar dat liep de spuigaten uit. Ik vind je kerststukje erg mooi.
  Groet, annet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beginning to look a lot like Christmas here! I send you warmest greetings for the Christmas season, it has been lovely to connect with you this year, Catherine

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ich mag den Efeu sehr. Man kann ihn, wie du schreibst, überall verwenden. Und es gibt so viele schöne Sorten.
  Leider wächst er in meinem Garten nur sehr, sehr langsam. Vielleicht liegt es an dem trockenen Boden.
  Viele Grüße
  Anette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, I so agree with you about ivy - love it and hate it! But I still grow a lot of it in my garden. Interesting post.
  xoxo Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hi Janneke! What a great post about this controvercial plant! I try to grow ivy only in pots. You showed a variety of ivy, they all are pretty. The flowers in the 2nd picture reminded me of aralia japonica's flowers.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Your description of ivy being a love hate plant is perfect. Recently I was having a dinner party and forgot to buy flowers. I looked outside and saw a big ivy plant with flower heads. I cut a bunch and put it in a vase. It looks very festive! Think I will keep doing this.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooie post over klimop, Janneke !
  Het gedichtje van Toon Hermans vind ik zo mooi !
  Ik wens jou en je familie fijne kerstdagen,
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 19. I'm always super scare to get poison ivy on me.

  BeantwoordenVerwijderen