zaterdag 22 december 2012

KERSTTIJD


Onze Helleborus niger, de kerstroos, bloeit nog niet in de tuin, daarom kocht ik er één voor op de tafel op de veranda. Ik laat de plant daar staan totdat ze uitgebloeid is en daarna poot ik ze in de tuin op een plekje met wat schaduw bij de heesters. Het liefst blijven kerstrozen ongestoord, jarenlang op dezelfde plaats staan. Ze zullen ons elk jaar dan van rond kerst tot in het voorjaar verblijden met prachtige grote witte bloemen met gele meeldraden.

De traditie om de huizen met "groenblijvers" te versieren als een symbool van het eeuwig leven in de donkere dagen rond kerstmis, dateert van vóór het Christendom en is verspreid over heel Europa en Azië. Daarom ben ik de Abies koreana in de tuin maar eens te lijf gegaan met de zaag.
Ik hou er niet van om te pas en te onpas bomen te snoeien maar de onderste takken van deze inmiddels vele meters hoge conifeer blokkeerden het brede graspad dus moesten er echt wat flinke takken af en uiteraard is kerst daarvoor een prima tijd.  De Abies koreana, zilverspar, wordt hier wel 15 meter hoog en groeit breed piramidaal op, in onze tuin is hij hard op weg om die hoogte te bereiken. De naalden zijn aan de bovenzijde glanzend frisgroen, de onderzijde van de naalden heeft twee witte strepen. De fraaie kegeltjes van 4 tot 7 cm lengte zijn vóór de rijpheid mooi violet-purper.

Bovenstaande foto maakte ik gisteren tijdens grijs regenachtig weer, de grote spar op de achtergrond is de Abies koreana en op de voorgrond bloeien er nog steeds enkele rozen, die zelfs hun blad nog niet geheel hebben verloren.


Nu heb ik dus een overvloed aan takken om mee te versieren, een tak aan de muur met schaatsen van mijn man, hij gebruikt ze toch nooit meer.  Kan ik er telkens naar kijken en hopen dat het gaat vriezen want ik vind het heerlijk om buiten over de meren te schaatsen. Wie weet helpt het wel als er al vast schaatsen op de veranda hangen.


Abies koreana takken in een krans om een windlicht versierd met wat rozenbottels uit de tuin.  Het oude rode dekentje lag al op de bank omdat mijn man die gebruikt over de voorruit van de auto als er nachtvorst voorspeld wordt, het bracht me op het idee het hertenkussen even uit de serre te pakken voor de foto, ik ga hier echt niet lekker zitten met dit koude natte weer.


Tegen de avond steek ik de waxinelichtjes aan op de standaard op het tafeltje naast de deur. Deze standaard, welke ik ooit op een rommelmarkt vond, staat op een heerlijk bed van zilverspar.


Binnen heb ik dit jaar een rare, kleine, brede en kromme kerstboom. Er zit een soort bocht in. Toch vind ik hem leuk, alleen om het feit dat ik hem heb overgehouden van vorig jaar.  Toen kocht ik een klein kerstboompje met kluit, waar overigens maar weinig wortels aan zaten.  Na nieuwjaar heb ik hem onmiddellijk op de meest vochtige plek in de tuin, achter de kas gepoot. Hij heeft het overleeft en is zelfs gegroeid alleen een beetje krom.  Het viel niet mee om hem uit de grond te krijgen maar het is gelukt, ben benieuwd of dit nog een jaar zal lukken.


Ik hou van rode glanzende kerstballen, maar ook van zilveren of gouden of alle kleuren. Ingetogen soberheid is niet bepaald mijn sterkste kant. Dit jaar zoek ik mijn mooiste rode ballen op uit de dozen.


O, en dan kom ik dat hert achter glas tegen, zo mooi, vorig jaar gekregen, die moet toch ook in de boom.


En vogeltjes die vind ik ook altijd zo leuk,  die mogen ook de boom wel in. Zo maak ik er vanzelf weer een allegaartje van.


Voor kerst gebruik(te) ik altijd zo veel mogelijk natuurlijke decoraties, hoofdzakelijk uit eigen tuin. Maar soms sla ik even door de andere kant op, fonkelend licht is op mijn pad verschenen in de vorm van een kerk met een koortje die kerstliederen zingen en een ijsdanspaartje zwierend op het ijsbaantje voor de kerk.........Ik keek er naar en was verkocht, ik kreeg het van Sinterklaas. Dit staat dus op een tafeltje in een hoek met op de achtergrond een Asparagusplant uit de kas en omringd met alweer Abies koreana.  's Avonds ontsteek ik de (disco)verlichting, het flikkert van wit, geel, roze, blauw, groen weer naar wit. De speeldoos-kerstliedjes kunnen we gelukkig uitzetten,  want na drie keer dezelfde riedeltjes wordt mijn man gillend gek.  Maar de schaatsertjes dansen echt, zo leuk.Onderstaande kerstboom hangt voor het raam, maar voor de foto heb ik hem even tegen een witte muur gehangen.  Dit boompje is heel bijzonder want ik kreeg het nog voor mijn verjaardag van één van onze lieve vriendinnen, die erg goed in quilten en handwerken is. Het is gemaakt van groen en goudkleurige stof met glitters in het midden van elke driehoek.  Ook zijn er 20 lichtjes in verwerkt, elk lichtje vertegenwoordigt een persoon van onze groep die regelmatig bij elkaar komt. Ik hoop deze kerstboom tot in de lengte van jaren elke kerst voor het raam te kunnen hangen.


En Snarf slaapt rustig door!IK WENS JULLIE ALLEN HEEL FIJNE KERSTDAGEN!


26 opmerkingen:

 1. Heel gezellige kerstversiering, wars van alle trends maar geheel naar eigen smaak, en dat is net zo mooi.
  Helleborus vind ik prachtig! Vorig jaar zijn ze hier allemaal dood gevroren, dacht dat dat onmogelijk was met Helleborus maar dus toch....
  Staat een dennenboom dan graag nat? Ik dacht net dat die graag in zandgrond groeiden en niet te nat mochten staan, vandaar dat ons kerstboompje van drie jaar geleden nog altijd in dezelfde pot staat. Hij blijft met Kerst wel buiten want is al een stuk gegroeid, niet supergroot maar toch te groot om hier op de kast te staan.
  Groetjes en fijne kerstdagen,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, een dennenboom houdt van doorlatende zandgrond. Maar deze had nauwelijks wortels dus om wortelgroei te bevorderen gaf ik hem de natste plek in mijn tuin, met succes.

   Verwijderen
 2. Have a wonderful Christmas and a very happy New Year :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Merry Christmas!!
  All is lovely at your home! I love the stitched Christmas tree, it's very unique! Sweet Snarf looks so cozy:-)
  Hugs,
  Bella

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn helleborus heeft het afgelopen jaar niet overleefd. Ik geloof dat ik te gul was met water want net boven de grond rotte alles af. Maar ik ga het wel opnieuw proberen, want het is zo'n mooie plant.
  Je hebt prachtige kerstversieringen Janneke. Ook buiten op de tafel. Doet gezellig aan.
  Fijne dagen gewenst!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg gezellig bij je.
  En weer eens iets anders,een kromme kerstboom.
  Maar...het ziet er prachtig uit.
  De bal met het hert is werkelijk heel bijzonder.
  En Snarf steelt de show.

  En ook jij heel veel dankjewel,voor je leuke en lieve
  reacties steeds bij mij.

  Ik wens je hele fijne kerstdagen
  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is de Helleboris toch een mooie plant ,ik heb er nog geen maar denk er toch over oms eens te kijken of hij hier kan groeien en bloeien .Verder een heerlijk blog vol kerstgevoel .En leuk toch zo'n gekke kromme boom met een eigen verhaal!!Ik wens je heel fijne Kerstdagen
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gezellig zo even bij je binnen te kijken wat je verzameld met kerst, ook al kerstrood zie ik. Leuk toch dat je kerstboom nog weer gebruikt kon worden. Jullie ook een gezellig kerst gewenst............gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige post janneke, het ziet er heel gezellig en sfeervol uit. Fijne dagen gewenst.

  Groet,

  Marieke.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk, dat je de kerstboom in leven hebt weten te houden. Op jouw manier heb ik het ook eens met zo'n zielig exemplaar gedaan. Nadien zette ik hem in een grote pot, dan hoefde ik het wortelgestel niet steeds te plagen, als hij met kerst naar binnen ging.
  Ik ben dus meer van de sobere decoratie, maar ik vind het bij jou allemaal heel smaakvol gedaan, en je kerstballen zijn prachtig, vooral die met dat vage hertje.
  Hele mooie feestdagen gewenst, Janneke. Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk...ik ben blij dat jij ook van een allegaartjes en kleurige kerstboom houdt...wij hebben hem dit jaar niet staan binnen, is er niet van gekomen, maar onze kerstballen hebben ook echt alle kleuren van de regenboog, zelfs gekleurde lampjes...
  Wij hebben hem vorig jaar ook over kunnen houden, net als bij jou eentje met een kluit, nou ja kleit, een paar worteltjes ..
  In de grote speciekuip lagen staan waar we hem in gezet hadden, hij is ergens bij de schuur beland, en kreeg de hele zomer af en toe een flinke plens water.....en ja hoor, hij begon op een gegeven moment gewoon te groeien...hij staat dus nog steeds in die kuip, en we gaan hem nog een kaar zo proberen over te houden...nu staat hij buiten met buitenlampjes er in, toch ook wel gemakkelijk dat je hem neer kan zetten waar je maar wil... Fijne dagen en een goed 2013!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I like your little crooked tree and the evergreen decoration that you made with your husband's old skates. We sometimes put up an artificial tree, but I much prefer real greenery.
  The quilted wall hanging is such a nice keepsake. This is a time of year when you want good friends and family near...or at least to have near in your heart.
  Happy holidays Janneke! All the best for the new year! That gorgeous, white Christmas rose will be a lovely addition to next year's garden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. How nice to have a flower for Christmas! Everything looks beautiful for the season. Merry Christmas to you and your family!
  ~Julie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wishing you all the very best for a wonderful Christmas and a very happy and successful new year. Thank you also for visiting my blog and leaving comments which I always enjoy reading.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Your hellebore is beautiful, and the Christmas ornaments are lovely too. I am sorry your husband doesn't skate anymore, I love skating. Merry Christmas and a happy New Year to you, I hope your garden will bring you much joy.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een gezellige, warme kerstsfeer. Je kerstboom van stof is echt een plaatje en ik ben helemaal verliefd op je rendier kussen.

  Ik wens je fijne feestdagen.

  Lieve groet,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Your Abies is majestic towering over the garden. I especially appreciate tall evergreens in the winter when they fill the skyline with green. Though you still have other greenery, and even flowers with your rose in bloom.

  The skates on the wreathe are a cute decorating idea. I look forward to when the outdoor ponds freeze over, so I can start skating again. We've had frigid temperatures for a while now, so they are almost ready.

  You did well for your tree to make it to its second Christmas. It looks very festive with the lights and glittering glass balls. I have a number of birds that nest in my tree every year, too.

  Merry Christmas

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Merry Christmas to You Janneke ! And Happy New Year !

  BeantwoordenVerwijderen
 18. What a gorgeous, festive and lovely pictures, Janneke :0) Wishing you have a Magic Christmas :0)
  With lot of love from Russia
  Natasha & Fam

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een heerlijke post.Gezellige foto's.
  En dan die quiltboom, super.
  Fijne dagen.
  Liefs, Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Janneke, Happy New Year. I have enjoyed your posts and appreciated your comments all year, so I do look forward to another year of blogging and sharing.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. I enjoyed your post and photographs, Janneke! Happy New Year! And, say hello to you doggy, please!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. * ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. *
  ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. *☆ ¸. * ● ¸ ☾ °☆ ¸. * ● ¸ °
  ▒▒░▄▇█████████▇▄* ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. * ☾
  ┈▄█▉▀░╭▀▀▀▀▀▀▀▀▀╮★ ° :. * . • ○ ° ★ . * :. *.
  ╭▀╮░░░╰┬─▄───▄─┬╯☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. * ☾
  ╰─╯░░░▄┴┐╭─└┘─╮├┐. * ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸.
  ┈┈▒▒▄█▌░└┘╰──╯└┘▐▄★ ° ☾ °☆ ¸. * ● ¸ ☾ °☆ ¸.
  ┈▒▒▒█▉▉▄░░░░░░░░░█▉° ☾ °☆ ¸. * ● ¸ ☾ °☆ ¸. *
  ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. *☆ ¸. * ● ¸ ☾ °☆ ¸. * ● ¸ °☆
  ☆°▐█▐█▐█▐██▐██▐─█ ¸. * ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸.
  °☆▐▐█▐▐▄▐▄▀▐▄▀▐▄█☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. * ☾
  ☆°▐──▐▐▄▐─█▐─█▄▄█☆ ¸. * ● ¸ ☾ °☆ ¸. * ●
  ¸. *☆☆ ¸. * ● ¸ . ★ ° ☾ °☆ ¸. * ● ¸ ☾ °☆ ¸. * ● ¸
  °☆▐█▐─█▐██▐ ██ ███▐█▐█▐██ ██* ● ¸ ☾ °☆ ¸. * ● ¸
  ☆°▐─▐▄█▐▄▀▐ █▄ ─█─▐▐█▐▐▄█ █▄☆ ¸. * ● ¸ ☾ °☆ ¸.
  °☆▐▄▐─█▐─█▐ ▄█ ─█─▐──▐▐─█ ▄█★ ° ☾ °☆ ¸. * ● ¸
  ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. * ☾ °☆ ¸. *☆★ ° ☾ °☆ ¸. *

  BeantwoordenVerwijderen