maandag 6 augustus 2012

DE BLOEIENDE CATALPA

Onze Catalpa bignonioides bloeit uitbundig.  De boom staat inmiddels al weer 23 jaar aan de rand van de tuin en is uitgegroeid tot een flink exemplaar.
De Catalpa wordt in het Nederlands trompetboom genoemd en is een tijd in de mode geweest als gekweekte bolvorm, geschikt voor kleine tuinen.  Als je de trompetboom gewoon zijn gang laat gaan, kan hij gemakkelijk 15 meter hoog worden en de kroon wel 10 meter breed.  Het is een gezonde bladverliezende boom, bijzonder goed tegen stedelijke verontreiniging bestand en volledig winterhard.  De bladontwikkeling komt vrij laat in het voorjaar op gang.  Wij hebben wel eens bezoekers gehad die vroegen of die boom dood was, want alle bomen waren groen en de Catalpa was nog geheel kaal. De bladeren zijn zeer groot en geven de boom een tropisch aanzien. Doordat de bladeren zo groot zijn, is de boom wel windgevoelig, maar tot nu toe heeft onze boom al menig storm(pje) goed doorstaan. De Catalpa bignonioides is afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika en groeit het beste in warme zomers met veel zon, oudere bomen gaan dan, zoals bij ons,  in juli en augustus overvloedig bloeien met prachtige trossen grote klok- of trompetvormige bloemen, die aan de binnenzijde iets gestreept of gevlekt zijn. Na de bloei volgen lange, hangende peulen die vaak nog na het vallen van het blad aan de boom blijven zitten.Ik heb een boekje met gedichten van Guido Gezelle, waarin een gedicht over de "Bignonia Catalpa" staat.
Het is geschreven op 19/8/1897 en bestaat uit 6 coupletten, waarvan ik het derde citeer:

"De wind is opgestaan; hij schudt de blâren
dat het perels overal aan 't leken gaat;
in 't groen catalpaloof hij, heengevaren,
de schaduwe en de takken openslaat
daaronder ik nu zitte en asemhale,
nu zuchte, in de al te heete zonnestrale."
9 opmerkingen:

 1. Heerlijk om zo'n mooie boom in je tuin te kunnen hebben met zulke prachtige bloemen. Mooi gedicht erbij en het plaatje is compleet.
  Fijne week.
  Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige boom is dat.Ik heb hem nog nooit in bloei gezien eigenlijk .En wat een enig gedicht erbij.Fijne week
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Enorm veel bloemen aan jullie boom!! en als dat overgaat in lange peulen dan is het een byzonder gezicht. wij hebben een catalpa op stam GEHAD, is nu niet meer. tuingroeten, Diny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterende boom.
  En heerlijk dat hij bij jou zo mooi mag groeien.
  Wat een prachtige blikvanger.
  Het gedichtje is dus erg toepasselijk.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog iets wat we gemeenschappelijk hebben: catalpabomen, we hebben er een aantal langs de oprit en als ze bloeien ruikt het zo lekker!
  Mooi logje Janneke, zeker door het gedicht, dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geweldige boom en wat een mooie, overvloedige bloei.
  Lijkt me heerlijk om in zijn schaduw te zitten. Dat gedichtje past er mooi bij.
  Fijne avond nog!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind de Catalpa een van de mooiste bomen. Het grote blad en dan die grote bloemen. De vijgeboom heeft ook zo'n mooi groot blad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw wat mooi zo een grote boom in bloei! Volgens mij ruikt hij ook heerijk!

  Liefs,
  Maïsha

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat superleuk om dit te lezen. Ik kom er nu pas achter dat ik dus ook een trompetboom in mijn tuin heb. Ik woon hier nu 5 jaar en men had mij gezegd dat het een plataan is maar nu op dit moment staat hij in bloei. Wat een geweldig mooie boom is het toch, de geur van de trossen bloesem is overweldigend. Want nu wilde ik het toch precies weten, welke bijzondere bijzondere boom het is.

  BeantwoordenVerwijderen