zaterdag 11 augustus 2012

WIE ZAAIT, ZAL OOGSTEN

Het is zomer en we profiteren nu volop van ons dit jaar aangelegde moestuintje in een gedeelte van het gazon. Ik moet toegeven het doet wel afbreuk aan het ontwerp van de tuin, maar een mens wil wel eens iets anders. Als ik er genoeg van krijg, is het heel simpel om volgend jaar weer gras in te zaaien, is ook de grond weer eens gelijk gemaakt want wij hebben hier wel veel last van mollen.
Ook de pruimenboom heeft ons weer een overvloed aan Opal pruimen gegeven. Jam maak ik er niet meer van want dat eten wij nauwelijks, maar wel compote voor in de diepvries.  Een paar weken hebben familie en vrienden meegenoten van pruimentaart en de rumpot  is weer gevuld voor de kerst. Ook hebben we de doperwten geplukt en gedopt.  Dat viel tegen, we hebben er 3 keer van kunnen eten. Toen ik weer wilde gaan plukken, waren er alleen lege doppen. Ik wist niet dat vogels in doperwten geïnteresseerd waren.


Sla hebben we volop in diverse soorten. Soms schieten ze door, ondanks dat ik slechts 4 plantjes tegelijk heb gepoot, bij het tuincentrum vandaan.  De gewone kropsla zaai ik zelf, kleine beetjes tegelijk in een bakje in de kas. Het zakje zaad wat ik heb, is al 2 jaar oud, maar ze komen nog goed op.  Sla zet ik nu in grote potten buiten bij de kas, in de volle grond werden ze door slakken opgegeten.Rode bietjes, oftewel kroten, hebben we ook, de Egyptische platronde. Deze soort zaaide mijn opa vroeger ook al.  We hebben er al een paar keer van gegeten maar ze zijn nog erg klein. Zo worden ze gelijk een beetje gedund.


De gewone basilicum heb ik in potten in de kas en in de volle grond voor de tomatenplanten.  Dit kruid kun je in de zomer niet missen, bij talrijke gerechten te gebruiken, maar vooral voor mijn favoriete salade Caprese.  Buiten in de volle grond wordt het meestal niets, te koud en te nat, zelfs in de kas valt het dit jaar wat tegen. Maar als je het zelf zaait, heb je altijd meer dan genoeg.


Dit jaar eens kaneelbasilicum geprobeerd.  Dat is maar éénmalig, want het ruikt en smaakt niet lekker. De planten zien er wel aardig uit, wat steviger en mooie decoratieve rode stelen en nerven.


Dan de sperciebonen, Prelude, een voor mij oud vetrouwd ras.  Ondanks dat ik de bonen 14 dagen na elkaar gelegd heb, zijn ze toch bijna allemaal tegelijk goed.  Dus eten we bonen, bonen en nog eens bonen. Zo gaat dat meestal in een groentetuin,  ook zijn ze in de winkel nu ook goedkoop maar uit eigen tuin zijn ze  toch veel lekkerder.


Als je ze voor het eerst plukt, begin je met heel dunne lekkere boontjes, maar na verloop van tijd worden ze steeds dikker.


De lente-uitjes zijn ook goed, vanmiddag een bosje uit de grond gehaald.

De komkommerplant in de kas geeft een overvloed aan komkommers, dus hier kan ik de buurt van voorzien. 


Savooiekool, 3 planten zijn al goed en worden binnenkort gesneden. Normaal eten wij echter deze kool in de winter. Ga eerst maar eens naar een zomerrecept zoeken, want heb hier zo nog niet zo'n trek in.


En het allerlekkerst zijn de cherrytomaatjes "Gardener's Delight" uit de kas. Deze heb ik zelf in het vroege voorjaar gezaaid met als resultaat zo'n 40 plantjes. Dom natuurlijk, ik had de helft van het zakje moeten zaaien.  Een aantal planten staan keurig langs touwtjes opgebonden, de rest is een rommeltje in hele grote potten.  Toch doen deze het ook goed.  Afgelopen weken is het heel hard gegaan en kan ik heel veel tomaatjes plukken, ook de jongetjes (kleinkinderen) weten ze te vinden en snoepen ervan.Het lekkerste heb ik voor het laatst gehouden, het dessert.

Wijngelei met rozenroom
Voor de wijngelei 1 dl water koken met 50 gr. suiker en een snufje kaneel. Direct van het vuur hierin 12 blaadjes voorgeweekte bladgelatine oplossen. Als het geleimengsel begint af te koelen, aromatiseren met 50 gr. acaciahoning, 1/2 dl calvados en er dan 4 dl. rode wijn aan toevoegen. Kleine vormpjes oliën en de wijngelei erin gieten. In de koelkast laten opstijven en opdienen met een saus die u maakt door 2 dl crème fraîche te vermengen met 2 el. rozebladsiroop en eventueel een scheut Crème de cassis. Op elk geleipuddinkje een versuikerde roos deponeren..
(dit is een recept uit het boek "De Smaak van Bloemen" van E. de Lestrieux)12 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk blog .Het doet me denken aan vroeger en hoe ik het heerlijk vond om met mijn Vader in de moestuin te rommelen .Ik ben vanaf kind al een echte groente eter en heb genoten toen mijn man een moestuintje had met een collega samen.Niets beter dan om 4 uur van het land gehaald en om 6 uur op tafel.En wat zien die toetjes er zalig uit!!
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. OOOhh, die wijngelei, die ga ik zeker maken, ik vind het leuk om toetjes te maken, is altijd zo mooi qua kleur..
  En spercieboontjes uit eigen tuin, daar zou ik een moord voor doen, zo lekker.
  Wij hebben geen moestuin meer, ik vind het veel te veel werk, en idd. alles is gelijk goed, en niemand lust hier iets waar luizen in gezeten hebben enzo..
  Wij hebben dit jaar maar 2 Opal pruimen, is nog nooit voorgekomen, 1 laat nachtvorstje gehad...en weg waren de pruimen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, wie zaait zal oogsten, maar ook eten!
  Vroeger toen ik nog thuiswoonde, nou ja gewoon toen ik nog een kind was, hadden mijn ouders ook een grote moestuin. Dit doet dus veel herinneringen naar boven komen. Alleen hadden ze ook een grote diepvries, zodat er ook heel wat van de oogst de vriezer inging voor de winter. Zo aten we eigenlijk het hele jaar uit de tuin.
  Je hebt er een prachtig log over gemaakt, Janneke!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk je moestuin logje, ook ik heb al bramen in de Rumpot gedaan om deze winter van te snoepen!

  Fijn weekend, Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou,dat gaat goed bij je.
  Je kunt onderhand een groentewinkeltje gaan beginnen.
  En wat zien die tomaatjes er heerlijk uit.
  En dat recept,met de mooie foto's...dat zal lekker smaken,denk ik.

  Nog een fijne zondag
  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goeie moestuin heb je. Ik heb ook bieten, grote! En wij kunnen hier iedere dag courgettes eten! Ben eens op zoek gegaan naar wat andere recepten en vond een Amerikaans Zucchini bread. Ga ik een keer proberen. Mijn boontjes doen niets vanwege de extreme hitte, en de tomaten beginnen nu pas langzaam rood te kleuren.
  Je dessert lijkt me heerlijk.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk zo'n eigen moestuin.

  Ik heb wel wat trostomaatjes en kruiden in potten staan, en als ik ooit stop met werken dan wil ik ook ...een moestuin net als de jouwe.
  Plaats hebben wij hier genoeg, maar als je buitenhuis werkt dan gebeurt het tuinieren meestal in de weekends en is voor ons een verademing, daar nu nog een moestuin bij is ietsje teveel van het goede :-)

  Liefs
  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I am envious of your beans - mine have been very non-productive this year - I have sown a few more in the hope of getting a late crop. My plum trees have no fruit on them either - a bad year all round - just have to keep my fingers crossed that next year will be better.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn zo'n moestuin en heerlijk dat je de ruimte hebt voor een kas. Herinneringen komen boven van tuinbonen en doperwten doppen uit de tijd dat mijn ouders een moestuin hadden. Fijne zondag. Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk even meegewandeld met je door je moestuin. Ook hier is er een overdaad aan pruimen, courgettes, tomaten, bietjes en zo...
  Wat je schrijft klopt: alles komt tegelijk!
  Het boek van E. de Lestrieux heb ik vorig jaar na lang zoeken op Marktplaats kunnen kopen en ik ben er nog steeds zo blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I didn't know birds liked peas, either! Your plums look delicious - and so pretty next to the purple flower arrangement. Your dessert is so impressive! So beautiful! It looks delicious!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. What a nice lot of produce! 40 cherry tomato plants - that's a lot of tomatoes! At least you have help eating them. I wish my beans grew as well as yours did. My tomatoes and cucumbers crowded the green bean vines out, so I haven't had hardly any beans this year.
  Your dessert looks so beautiful!

  BeantwoordenVerwijderen