dinsdag 10 april 2012

DE EERSTE ROZEN (in mijn kas)

De roos is de meest geliefde bloem aller tijden.
Een boeketje rozen wordt het meest verkocht en geschonken.
En een rozentuin is weergaloos mooi.
Echter.........rozentuinen zijn vrij schaars en waarom?
Een voorbeeld:  iemand vraagt mij om een tuinontwerp, ik werk het vragenlijstje af met tuinwensen en bij de vraag of men rozen wil, wordt vaak ontwijkend geantwoord.  Vrijwel iedereen houdt van rozen, maar in de tuin liever niet, want men is bang van luizen, schimmels enz. En deze moeten dan weer worden bestreden met vaak omstreden middelen, denkt men. Dan moeten ze ook nog elk jaar gesnoeid en rijkelijk bemest worden, klimrozen moeten opgebonden worden, al met al voor veel mensen te veel prikkelige rompslomp.
Jammer, jammer, jammer!
Het klinkt wellicht sterk overdreven, belachelijk en min of meer roosgestoord,  maar wat is mijn tuin zonder rozen?
Wie ben ik zonder rozen in mijn tuin?
Mijn tuin is voor mij een waar rozenparadijs. In de vroege zomer wanneer ze beginnen te bloeien, loop ik elke ochtend rond om te zien of er weer nieuwe bloemen uitgekomen zijn.  Vooral wanneer het vochtig, stil weer is, is het een streling voor de zintuigen.

Elk jaar omstreeks 9 april bloeit mijn eerste roos : de Rosa banksiae 'Lutea'.  Weliswaar in de kas, want deze roos is helaas niet winterhard.  Ik maakte voor het eerst kennis met deze roos in Englefield Garden in Engeland in 1996 op tuinreis met onze tuinclub. Hij stond daar tegen een warme tuinmuur in bloei.... en ik was verkocht. Ik ging in Nederland op zoek en jawel bij Belle Epoque in Aalsmeer kon ik hem bestellen.  Deze roos heb ik dus inmiddels 15 jaar in de kas staan en hij doet het geweldig.  In Engeland buiten bloeit hij vanaf half mei en hier in de kas dus een maand eerder.

Rosa banksiae 'Lutea' op Kiftsgate Court, rechtsboven tegen de muur  (mei 2010)

 De Rosa banksiae 'Lutea' heeft schattige zachtgele dubbele kleine bloemetjes en ook het blad is fijn.  Handig is ook dat ze nauwelijks stekels heeft.  Ze staat om de hoek van de deur in de kas en elk jaar worden we weer verrast met een waterval van gele roosjes, waarvan we zeker een maand kunnen genieten.  Ook nu we al enige jaren de kas niet meer verwarmen blijft het goed gaan. Hierdoor ben ik overmoedig geworden en 3 jaar geleden maakte ik een groot aantal stekken, dat gaat heel gemakkelijk door takken van 30 cm diep in hoge potten te planten.  Na een maand of 8 plantte ik de rozen langs een heel lang hek buiten en zag al een hele gele rozenmuur voor me.  Het ging goed tot afgelopen februari.  Ze zijn werkelijk allemaal bevroren.
Gelukkig hebben we moeder roos in de kas nog die er weer prachtig bij staat.

Vandaag heb ik er wat takjes afgeplukt en binnen gezet.Ze staan mooi bij de 4 Anna groene glazen
die ik gisteren, 2e Paasdag, in Dwingeloo op de
rommelmarkt vond.3 opmerkingen:

 1. Leuk dat je op mijn site kwam kijken, nu ook even jouw site bezocht! Wat een prachtige rozen inderdaad! Ik ben dit jaar voor het eerst met bloemen begonnen, ben heel benieuwd hoe het gaat!
  fijn weekend nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Janneke, dank voor je bezoek aan mijn blog en je reactie. Ik zie dat je nieuw bent in blogland. Je rozen zijn prachtig. Het bloemetje lijkt wel wat op de The Fairy roos. Ik heb zelf een aantal bevroren rozen gehad na de 'elfstedenwinter'die we gehad hebben, dus een paar moeten vervangen :-( Groetjes, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je me bent gaan volgen, nog een rozenliefhebber, ja niet zoveel willen er aan, die rozen...
  Het zijn eigenlijk best wel juffrouwtjes, die rozen, mar ja wil je wat...dan moet je er wat voor over hebben denk ik dan.
  Ik heb nou bij jou hier nog een grandioos idee opgedaan, rozen in de kas....prachtig...ga ik ook doen.

  BeantwoordenVerwijderen