vrijdag 19 oktober 2012

HERFSTASTERS, CHRYSANTEN EN ANDERE LAATBLOEIERS


Aster amellus 'Violet Queen'

De herfst heeft nu echt toegeslagen, ´s morgens is het om 8.00 uur nog donker en de grijze, natte dagen krijgen de overhand. De Dahlia´s staan nog in de tuin en bloeien nog volop, maar dat zal niet lang meer duren, hun dagen zijn geteld.
Er is nog even volop werk te doen, voordat we voldaan voor de kachel zitten met een tuinboek of zaadcatalogus.  De afgelopen dagen weer heerlijk buiten gemodderd, het één en ander gesnoeid, afgeknipt of opgebonden. De grote potten met Agapanthussen met vereende kracht al vast de opstapjes naar de kas toe gesjouwd zodat ze snel binnen staan als het te koud en nat wordt.  Ook mijn potten met Primula auricula van de etagère naar de kas gebracht.  Over de Oleanders heb ik mijn twijfels, er staan 7 stuks in cementkuipen voor de veranda. In de winter staan ze in de kas, maar sinds we daar niet meer stoken moeten ze als het hard vriest terug naar de kelder gesleept worden, en er weer uit als het stopt met vriezen want in de kelder is het normaal te donker. Dat wordt me eigenlijk een beetje te veel gesjouw. Met een warme zomer bloeien ze prachtig vooral omdat je vanaf de veranda dan in de kronen kijkt, maar afgelopen regenachtige, frisse zomer, waren de bloemen schaars. Ach, ik denk dat ik er toch weer voor ga.

Dan heb ik ook nog een trieste rozen mededeling, mijn mooie zachtgele Rosa banksia ´Lutea´ die al 14 jaar in de kas groeit en bloeit, is na de bloei afgelopen april, langzaam dood gegaan.  Ik snap er niets van, maar toen ik het aan zag komen, heb ik snel nog een groene tak afgesneden en deze stek doet het gelukkig.  De roos banksia ´Lutea´ is gemakkelijk te stekken, je stopt wat lange scheuten, zo diep mogelijk in een pot en zet ze weg, wel nat houden natuurlijk.  Drie jaar geleden had ik een aantal stekken buiten langs het hek gepoot en deze deden het prima tot de late strenge vorst van dit jaar.  Alles was bevroren, maar..........ze zijn tot mijn grote vreugde weer uitgelopen, hopelijk blijft het komende winter goed gaan. Zie ook mijn blogpost : Rosa banksia lutea, de eerst rozen in mijn kas van 10 april jl.

Nu gaan we over naar de echte herfstbloemen, ik streef naar een jaar rond bloei in de tuin.  Momenteel bloeien de herfstasters en ook de chrysanten, die ik in het voorjaar als stek heb gepoot staan volop in knop, de roze kleuren bloeien zelfs al enige tijd. Hierna is er nog één vaste plant die in bloei moet komen, de Cimicifuga welke ook volop in knop staat.


Aster cordifolius 'Little Carlow'
Aster 'Purple Dome'


Aster 'Schöne von Dietlikon'


Een slome bij op een monnikskap

Bovenstaande gele, roze en bruine Chrysanten staan in potten buiten. Als ze uitgebloeid zijn, zet ik ze in de volle grond in de kas, met een beetje geluk kan ik ze volgend jaar dan weer in de tuin poten voor snijbloemen, dat is al eerder goed gegaan.


En dan de vurig rode herfstbladeren van de Parthenocissus quinquefolia, of te wel wilde wingerd. Deze inheemse klimplant heeft geen aantrekkelijke bloemen maar wel prachtig gekleurde bladeren in de herfst. Verdraagt volle zon, en is niet kieskeurig om de grondsoort. Kan in het najaar, na het vallen van het blad teruggeknipt worden en komt met mooie jonge twijgen terug. Verdraagt in de zomer lichte snoei."De tuin is haast in slaap gesust,
Slechts wingerd gloeit in zonneschijn
Al wordt ook hij heel gauw geblust,
Het kan niet altijd zomer zijn."
                                                                                         (Hermann Hesse)

21 opmerkingen:

 1. Je hebt nog veel kleur in de tuin hoor! prachtige herfstplaatjes, en het blad v.d. wingerd.... zoooooo mooi! groetjes, Diny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I've always admired Virginia Creeper on old English houses, i don't really have a spot for this climber. The oleanders are blooming here already, they are very early this year, it must be hard work moving plants around a lot. Good luck with your Oleanders and keep having fun in the dirt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Virginia Creeper grows to 12 m.high. This one comes over the fench and actually belongs to our neighbours, but we also are plensde with it.

   Verwijderen
 3. Janneke, your autumn is so colorful! Love your chrysanthemums! I also try to replant potted plants to the garden. Some of them survive and some of them dont, but it worth trying!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja he de wingerd is nu mooi in zijn herfst kleur, maar het gaat nu hard in de tuin aftakelen, maar moet me eigen er nu ook toe zetten om te werken in de tuin, ben een voorjaarsmens denk ik, nu mooi geweest...............gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja we kunnen echt niet meer om de herfst heen.Wat heb je nog lekker veel kleur in je tuin.Hier nog wat rozen een enkele dahlia en de witte herfst asters,en dan gelukkig nog de eenjarigen die dapper bloeien.Ik ben verrast over je verhaal van het stekken van je gele roos.Ik wist niet dat je een roos zo kon stekken.Ik ga straks even het blog lezen over die roos.En wat prachtig die kleuren van de wingerd .Een echt geniet seizoen.Fijn weekend
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zijn je asters mooi. En je blad van de wingerd.
  Het ziet er nog zo gezellig uit in je tuin.
  Mijn hosta doet nog een ijverige poging een bloem te maken. Of het echt nog lukt, vraag ik me af. Mijn geraniums bloeien nog en de petunia's doen ook nog hun best.
  Nog een paar mooie en warme dagen in het verschiet. Het zal in je tuin heerlijk zijn!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi die Asters!!!! Ik probeerde ze destijds vele keren in onze tuin te introduceren, heb ze zelfs op verschillende plekken gezet maar ze zijn telkens opnieuw uiteindelijk verdwenen. Chrysanten staan er langs de oprit en die doen het wel goed, al is er dit jaar een stuk dat het veel minder doet. Misschien is het tijd om ze eens op te delen en dan te herplanten en uit te delen aan wie er van wil.
  Rozen..... ze beginnen voor mij een beetje voor 'teleurstelling' te staan. Een paar weken deze zomer stonden ze wel mooi maar verder kwamen er wel knoppen maar door al de regen konden die nooit mooi tot bloei komen. Dat was al zo in juli en nu opnieuw. Tja, als rozen echt zo slecht tegen regen kunnen, dan zijn het helemaal geen planten voor hier. Dit jaar had ik voor het eerst rozen, wel in pot, want in de tuin zelf is er te weinig zon, dus nu afwachten of ze de winter overleven en hopelijk volgend jaar wat meer geluk met de combinatie van het weer en de bloei.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zijn je asters en chrysanten schitterend.
  Heerlijke kleuren ook.
  De herfst is inderdaad in het land,maar deze dagen wel met een zeer zachte temperatuur.
  En dat is dus genieten.

  Fijn weekend
  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beautiful end to your year! The colors of autumn are so vibrant.

  You have more work to do than I do, as I have no greenhouse to urge me on. I do have 500 bulbs to plant, however. I too am looking forward to staying in and reading a bit this winter.
  ~Julie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Herfstasters, dahlias, het staat er hier ook nog vol mee! ZO vol dat ik nog nergens een bloembol de grond in kan stoppen :) Ach ja, dat kan later ook nog, toch?
  De wilde wingerd vind ik fantastisch, die heb ik genoteerd, kan nog wel een mooie (herfst)klimmer gebruiken! Komende week belooft het nog lekker weer te worden, dus ik heb mijn uurtjes tuin ook al gepland! Héérlijk!
  Wat fijn dat je een kas hebt en dus de planten daar kunnen 'overwinteren', ik koop gewoon ieder voorjaar weer nieuwe agapanthussen en oleanders... (wellicht is de investering van een kas er snel uit want die zo goedkoop zijn stevige exemparen van die planten nu ook niet...).

  Ik wens je een fijn weeked & geniet van je mooie herfsttuin!

  Lieve groet uit het zuiden,
  Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, vooral tulpen die kun je t/m december poten, als het tenminste niet vriest.
   Weet je dat de wingerd wel tot 12 meter kan groeien. De wingerd bij mij komt over het hek bij de buren vandaan, dus ik geniet gewoon mee.
   Gr., Jaaneke

   Verwijderen
 11. Hoi Janneke,
  Wat een heerlijke tuin moeten jullie hebben zeg. Zoveel mooie bloeiende planten. Maar wat een werk dan ook weer...
  Ik heb maar een klein tuintje en zou er graag voor het volgend jaar een paar Dahlia´s in hebben. Alleen ben ik daar niet in thuis en weet ik niet wanneer en waar ik ze kan kopen, de knollen dan, want dat weet ik wel, dat het knollen zijn... Veel plezier van je verdere werk in je prachtige tuin...
  Ik wens je een heel mooi weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dahlia's zijn in het voorjaar volop als knollen in tuincentra te koop, in mei kun je ze dan direct ter plaatse poten.
   groet, Janneke

   Verwijderen
 12. Your 'Violet Queen' is a nice coloured aster, and is full of flowers. The blue ones are my favourite of the asters.

  Oleanders are beautiful, but it sounds like it is a lot of work to keep yours going. With luck you will have better weather next summer and enjoy some good blooms after all of the care you give them.

  You are fortunate to still get to look forward to some Cimicifuga blooms. I like to have flowers to anticipate in autumn, like Cimicifuga. The earlier flowering Cimicifuga will bloom before our frost, but the later flowering ones don't get a chance to flower before the frost cuts them back.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb je nog veel kleur in je tuin Janneke! Heel verstandig dat je nu al planten in de kas zet. Wij waren vorig jaar te laat, waardoor sommige planten het niet gered hebben.

  Morgen gaan wij ook weer even naar de tuin om het water af te sluiten en wat potten te legen. Ik hoop dat er net als bij jou toch nog het een en ander in bloei staat.

  Fijne zondag!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 14. OOOhh wat erg van je roos Banksia 'Lutea' ik weet nog wel dat dat de eerste post was die ik van je gelezen had en toen dacht...ooohh die wil ik ook.
  Want we hebben een verwarmde ( 1 graad boven nul) kas, dus zou moeten kunnen..

  Dat gesjouw met die kuipplanten heb ik 4 jaar geleden op gegeven..had er ooit 70 verschillende kuipplanten, nu nog maar 4 :) Niet alleen het binnen en buiten zetten, maar ook het water geven..dat werd ik beu.
  En je asters zijn prachtig...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een werk moet dat zijn dat gesleep met al die zware planten. Ik weet er nog van toen ik zelf nog volop in de fuchsen bezig was. Alles moest naar boven de trap op gesjouwd worden. En in het voorjaar weer naar beneden. Ik heb er gelukkig nu nog maar twee.
  Prachtige beelden van je asters en wingerd. Wat een kleur!!!
  Een fijne zondag gewenst Janneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. I love Asters but don't have enough of them in my garden - the slugs ate one plant to death which surprised me. My greenhouse is filling up rapidly I have just managed to squeeze everything in.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. You have a nice range of asters and mums in your garden, Janneke. I whole heartedly agree that Virginia Creeper takes on lovely colors at this time of year. Unfortunately, this vine is a favourite snack for the Japanese Beetles that have invaded the U.S.A and Canada. My Virginia Creeper looks a little like Swiss cheese in places! Cimicifuga is new to my garden. I love its fragrance.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Quelles jolie asters!!! :O) Je croit que votre jardin est juste MAGNIFIQUE avec ces asters !!! :O)
  Bonne semaine!!
  xxx Maria xxx

  BeantwoordenVerwijderen