woensdag 22 februari 2012

EEN MOESTUIN IN HET GAZON?

Mijn eerste zaadbakjes staan lekker warm in de serre.  Ben benieuwd of alles opkomt, want het zijn hoofdzakelijk oude verzamelde zaden uit mijn zaaddoos.  Wat betreft zaden zijn mijn ogen altijd groter dan mijn tuin, er is zoveel moois en lekkers.
Het volgende is gezaaid : Cephalaria gigantea (vaste plant, heel hoog,
                                       transparant, lichtgeel en mooi.......)
                                      Asarina scandens 'Purple Blue'
                                      (een niet winterhard klimmertje)
                                      Asarina barclaiana
                                      (roze, ook een niet winterharde klimmer)
                                      Campanula medium
                                      ( Marietteklokje of kop-en-schotel, is tweejarig)
                                      Albizia lophanta (niet winterhard, wordt een flinke boom
                                      die binnen een paar jaar  niet meer in de kas past)
                                      Chabaud anjers
                                      (wit/rood gestreepte anjers, leuk voor de snij)
                                      Aubergine 'Violetta Firenze'
Nieuwe zaden              :  Lathyrus odoratus 'Royal Maroon'
                                      Lathyrus odoratus 'White Ensign'
                                      Lobelia Cascade mix (voor in de hanging baskets)
                                      Cherry tomaat 'Gardeners Delight'

Nu liggen er in mijn zaadkastje nog 44 andere soorten bloemen- en groentezaden klaar om te zaaien, maar ja waar moet ik de plantjes uitpoten?  Mijn toch niet bepaald kleine tuin van 1600 m2 staat na 23 jaar overvol met wat sier- en fruitbomen, heesters, heel veel rozen en veel vaste planten. Er moeten dus keuzes gemaakt worden of niet........
Want als ik nu mijn gras eens gedeeltelijk omspit...... Dan help ik wel mijn hele architectonisch verantwoorde ontwerp naar de maan. Mijn enthousiaste border collie zal het me ook niet in dank afnemen, zijn renbaan wordt aangetast.
Het gras is echter wel aan vernieuwing toe, want het is behoorlijk hobbelig door de vele mollen die ondergronds oversteken naar de vaart om te drinken en natuurlijk door de jaren heen menig molshoop in de tuin gemaakt hebben. Ik loop al 3 jaar met dit idee rond en kan nog steeds niet tot een besluit komen.  Heb dit ook al aan mijn tuinvriendinnen voorgelegd, maar zij klaren me voor gek, en toch houdt het me nog steeds bezig.  Ik wil eigenlijk ook wel een beetje provoceren tegen de gevestigde tuinregels.  Ik ben die keurige borders op kleur spuugzat, kan geen tuinkamer meer zien.  Bovendien als ik dit jaar de ene helft doe en volgend jaar de andere helft, kan ik het daarna ook weer keurig met gras inzaaien.  Heb ik gelijk een goede teeltwisseling voor mijn moestuin.


Zo zag het er vorige jaar mei uit, best goed eigenlijk, maar dit is nu precies het gedeelte wat ik wil omspitten, bemesten en er dan kroten, worteltjes en bonen in zetten met daartussen wat Dahlia's en..... misschien wel Afrikaantjes.
Nu ik de foto's zie, slaat de twijfel weer toe, wat zal ik doen???


3 opmerkingen:

 1. Mooie tuin heb je hoor.
  Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een mooie tuin, maar af en toe iets veranderen blijf je wel lekker met je tuin bezig, toch....Ik zelf heb maar 500 vierkante meters, ook een leuk stukje om een 25 jaar oud huis, maar jij, heerlijk hoor.......gr...conny.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die moestuin(tje) heb ik doorgezet. Ik vind het niet echt mooi, maar als alles goed gaat groeien, hoop ik dat het meevalt. Snarf's renbaan is nu wel geblokkeerd, jammer voor hem.
   Hij is wel slim, weet dat hij niet door de borders mag, maar als ik even niet kijk, gaat hij toch snel om het geplaatste gaas en hekje heen, razendsnel door de moestuin en aan het eind weer door de border. Zo wordt het natuurlijk nooit iets. Maar een mens wil wel eens wat hè.
   Gr. Janneke

   Verwijderen