woensdag 17 juni 2015

ROZENSIROOP - ROSE SYRUP



Vanmorgen rozensiroop gemaakt.  Ik gebruikte hiervoor rozenblaadjes van de volgende geurige rozen :

This morning I made rose syrup.  I used rosepetals of the following fragrant roses:


- Rosa 'Comte de Chambord'-




- Rosa 'Cardinal de Richelieu'-






- Rosa 'Roseraie de l'Haye'




Ik plukte ze in het vergiet, maar wie denkt dat dit er genoeg waren, komt bedrogen uit.  Ik woog ze en het was slechts 85 gram, terwijl ik 200 gram nodig had. Dus weer de tuin in.

I picked them in the colander, but who thinks these were enough will be disappointed.  I weighed them and it was only 85 grams, while I needed 200 gr. So back to the garden.




Ik gebruikte een recept uit het boek "de Smaak van de roos" door Diet Vergeldt-Christians:

Rozensiroop

500 ml water
500 gram kristalsuiker
200 gram geurende rozenblaadjes
5 gram citroenzuur of sap van 1 citroen

Breng het water in een pan aan de kook en laat al roerende de suiker erin oplossen.
Neem de pan van het vuur en roer voorzichtig de helft van de rozenblaadjes erdoor. Laat de siroop afkoelen.
Zeef de rozenblaadjes uit de siroop en breng hem weer aan de kook. Roer van het vuur af de achtergehouden rozenblaadjes door de siroop en laat hem weer afkoelen.
Zeef de rozenblaadjes uit de afgekoelde siroop en roer het citroenzuur of citroensap erdoor. Giet de siroop in een schone, goed afgesloten fles en bewaar hem in de koelkast.

Ik gebruikte bij gebrek aan een geschikte fles 2 jampotjes.




I used a recipe from the book "the Taste of the rose" by Diet Vergeldt-Christians:

Rose syrup

500 ml water
500 grams granulated sugar
200 grams fragrant rose petals
5 gr. citric or juice of 1 lemon

Boil the water in a pan and dissolve the sugar by stirring.
Remove the pan from the heat and gently stir through half of the rose petals. Let the syrup cool.
Sieve the petals from the syrup and bring the syrup to the boil again. Off the heat stir the rest of the rose petals in the syrup and let it cool again.
Sieve the rosepetals from the cooled syrup and add the citric or lemon juice. Pour the syrup in a clean, tightly sealed bottle and store in the fridge.

I used for lack of a suitable bottle two jam jars.



En wat zullen we met die rozensiroop gaan doen?  Heerlijke taarten, desserts en ijs maken. Jullie horen het wel.

And what to do with the rose syrup?  Making delicious desserts, cakes and ice cream. You will hear it later.



54 opmerkingen:

  1. Well, I learned something new this morning. I have heard of rose water for bathing or as perfume, but not rose syrup. This is something that I could try, but I don't think that I could gather that many rose petals, at least not yet. The roses are very slow this season because of a late start with the cold weather. The syrup looks so pretty in the jars.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er in elk geval heel lekker uit!
    Ik wist eigenlijk niet dat je daar drinkbare siroop van kunt maken.
    Rozenwater weet ik wel.
    'k Zou bijna even komen proeven!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je het leuk vindt, mag je zeker een keer komen proeven Gerrie.

      Verwijderen
  3. Oohhh wat leuk...ik heb hier wel rozenwatwr staan om mee te bakken dat smaakt ook zo lekker naar roos...jou receptje zal ik ook eens gaan proberen....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo blijf je nog heel erg lang van geur en kleur van je prachtige rozen genieten. Wat geweldig...
    Fijne avond,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit wil ik wel eens uitproberen! Kan je daar iedere roos voor gebruiken?
    Lijkt mij lekker voor in een cake..mmmmm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In principe kan elke roos, maar de geurende ouderwetse rozen zijn het meest geschikt, zoals Gallica en Damascener rozen en Rugosa rozen. Natuurlijk nooit bespoten rozen gebruiken.

      Verwijderen
  6. Oh....nooit geweten dat dit kon! Ik maakte vroeger altijd rozenwater en dat werd dan parfum, haha!
    Vind je het niet jammer om de rozen af te knippen of heb je er zoveel??

    groet Trijnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, dat deden we vroeger ook. Ja, ik heb vrij veel 'antieke' rozen die maar enkele weken bloeien. Er blijven genoeg rozen over voor op een vaas of gewoon aan de struik om van te genieten.

      Verwijderen
  7. Wat leuk ,rozensiroop van eigen rozen.
    Heb weleens van de enigste geurende roos die ik heb staan , rozentalkpoeder gemaakt.Het kost wel wat tijd, laagje voor laagje maar wel lekker.
    Van de zelfde schrijfster heb ik rozen om op te eten { misschien is het wel hetzelfde boekje } daar staat een lekkere rozentaart in. Ben benieuwd wat je er van gaat maken.

    Groetjes Patricia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vermoed dat dit hetzelfde boek is. Wij zijn vorig jaar met de tuinclub in haar tuin geweest waar we een rozenlunch hadden, het was echt heerlijk. Daarom heb ik het boek gekocht waar alle recepten in staan.
      Rozentalkpoeder is echter ook een goed idee.

      Verwijderen
  8. Ik denk dat dit zeer lekker zal smaken,Janneke.
    En de potjes zien er ook al aantrekkelijk uit.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  9. I used to make rose syrup. After reading and viewing your lovely post, I ask myself, why did I stop?
    The roses are beautiful.........all those fragrant petals in your syrup.........delightful.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh, Janneke, what a lovely post! Your syrup looks wonderful.
    I probably wouldn't have the heart to pick 200 grams of fragrant rose petals, but then I don't have that incredibly big number of gorgeous roses you do.
    Thank you for sharing the lovely recipe!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. I'm not sure I could bear to use it with those jars looking ever so pretty.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, I'm going to use it very soon, because now it's rose time. I think a lunch with the taste of roses is better for warm and nice summerdays than in wintertime.

      Verwijderen
  12. Dat is ook leuk om cadeau te geven!
    Vandaag vlierbloemensyroop gemaakt maar van rozenblaadjes kende ik niet.
    Is dit boek nog te koop? Lijkt me een leuk verjaardagscadeau.
    veel tuinplezier!
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlierbloesemsiroop heb ik 14 dagen geleden gemaakt, ook zo lekker. Daar kun je een heerlijke bavarois van maken. Het boek heb ik bij de schrijfster in Limburg gekocht toen we daar met de tuinclub waren. Het heette de Maashof daar, kun je even googlen of het boek nog te koop is.

      Verwijderen
    2. Dank je wel-ik ga kijken
      goed weekend
      Truus

      Verwijderen
  13. Wat ontzettend leuk dat je zelf rozensiroop maakt Janneke :-)
    Ik heb mijn rozenstruiken nu naar mijn zoon overgedaan omdat wij volgende week gaan verhuizen, maar ik vind dit recept wel erg leuk om te doen :-)
    Je hebt er inderdaad wel heel wat rozenblaadjes voor nodig. Kan het alleen met deze blaadjes of ook met nog andere rozenblaadjes?
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rozensiroop kun je van alle rozensoorten maken, maar het meest geschikt zijn de geurende ouderwetse rozen, zoals Damascener, gallica of rugosa rozen.

      Verwijderen
  14. Dat lijkt iets wat ik ook kan! Maar 200 gram rozenblaadjes ....... Zonde! Ik zet ze liever in een vaas! Groetjes, Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij blijven er meer dan genoeg over voor de vaas en dan zie je nog nauwelijks dat ik er van geplukt heb. Ik gebruik echter alleen Rugosa's of ouderwetse Franse rozen die maar kort bloeien en natuurlijk onbespoten zijn.

      Verwijderen
  15. I'm interested in your rose syrup recipe. It's something I've never thought to make before. I don't think I have enough scented rose petals. However, I've just bought a Cardinal de Richelieu rose bush and I'm looking forward to it growing in our garden and producing beautiful blooms like yours.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een bloemenpracht passeert hier toch steeds op je blog... En Snarf laat die planten helemaal heel? Hier spurten ze soms rondjes dwars door de struiken ... hup achter mekaar aan... bloemen zouden hier snel sneuvelen... Flinke Snarf!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Snarf mag alles.... nee hoor, het eerste wat ik hem geleerd heb, was uit de borders blijven. Er is ruimte zat om te rennen. Als er toch een bal in de border is gekomen, kijkt hij eerst naar me of hij hem mag pakken en meestal mag dat. Soms kijkt hij ook of ik het niet zie en gaat stiekem, haha.
      Overigens is mijn tuin niet zo mooi en perfect als op de foto's lijkt. Ik hou helemaal niet van dat precieze en er mag wel wat, behalve gaten graven daar word ik niet vrolijk van.

      Verwijderen
  17. Your syrup looks gorgeous, Judy! And your roses are absolutely beautiful! I made rose petal tea once but it tasted like perfume. I will be interested to hear how you like your syrup. I think the type of rose makes a difference in taste too.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. The best types of roses to use are the Damasceners and Gallicas, these are antique roses or Rugosas. I love the taste but only in summer during warm days with the smell of the garden. But there are many people who do not like the taste of roses and also violets.

      Verwijderen
  18. Soms is het fijn om even op een blog te kijken en ideeën op te doen. Ik heb het boek nota bene zelf maar er helemaal niet aan gedacht om er even in te kijken, terwijl de rozen volop beginnen te bloeien. Dat ga ik dus morgen of van het weekeinde doen... Dankjewel!
    Ben benieuwd naar geur en smaak van de siroop!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het heel lekker. Heb het boek vorig jaar op de Maashof in Limburg gekocht en wij genoten daar van een heerlijke rozenlunch. Vooral de salade, die ook in het boek staat, was lekker.

      Verwijderen
  19. What a good idea to make the rose syrup! Enjoy! Linda@Wetcreek Blog

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Looks so delicious! I have never taste rose syrup. I want to make it someday. Actually, flower syrup that I have ever made is jasmine syrup. Thanks for sharing.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. La recette faite avec des pétales de roses est tentante. Mes rosiers sont défleuris et je ne pourrai pas récolter le volume de pétales pour faire ce sirop mais je note la recette pour l'année prochaine.
    Belle journée.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een grandioos bezit, een tuin met zoveel rozen dat je blaadjes kunt plukken om er een heerlijke siroop van te maken en toch genoeg rozen overhoudt om naar te blijven kijken. Mag ik het recept overnemen op mijn rozenweblog? Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Natuurlijk Geri, het recept is goed want vorig jaar heb ik het uitgeprobeerd.
    Zet er wel de bronvermelding, de naam van het boek, bij.
    Zo leuk als er meer mensen van kunnen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wow! I've never heard of rose syrup. Looks delicious! Happy Midsummer, Janneke!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Roses do not do so well for me on my very sandy soil so not enough petals!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Fijn dat je tuin zo rijk gevuld is met rozen dat je ze zo kunt plukken om er een rozensiroop van te maken. Wat heb je de siroopglazen mooi afgedekt.
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Nooit eerder van gehoord, ben toch wel erg benieuwd hoe het smaakt! Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. De eerste keer dat ik van rozensiroop hoor. Ben benieuwd wat je ermee gaat doen en hoe het smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat zul je de komende tijd een heerlijkheden gaan maken met deze spannende rozensiroop!
    Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ha Janneke, wat 'n eerlijke serie.
    Groet Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Your syrup looks delicious and I imagine that the house smelt wonderful as you were making it. But what a lot of petals! I suppose I could make a smaller quantity, enough at least for one jar.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. I have never tried this before friend! Oh my! I just learned something new today! I am so sorry for visiting late...it has been so busy this week with the beans! Thank you for passing this one along! I bet it not only tastes incredible but I bet the smell is amazing as too! And your roses! Mine are just about to pop minus the few that got munched on by Mr Rabbit! Happy gardening you! Nicole xoxo

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Het zijn prachtige rozen maar wat lijkt me dat heerlijk rozensiroop en wat staat het leuk in zo'n potje....fijn weekend en lieve groet Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  34. I'd like to cook this syrup as well Janneke.But I'm not sure I can pick up enough petals at once. Can I store a part of petals in a fridge and then pick up the rest?

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Beautiful roses and I'm sure your syrup is good too.

    All the best Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Oh my, rose syrup?? I have never heard of it before. This sounds amazing and sounds easy to make. I wonder what the taste is like.

    Can the petals be from any rose?

    Thanks

    Janet

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Yum! I was just thinking of making rose water, Im glad I dropped by when I did. Thank you Janneke for this recipe. Enjoy your weekend.

    Hugs,
    Aida

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Hi Janneke As usual, you have amazingly beautiful roses! The first picture was stunning. You will have to let me know what you think of the taste of the rose syrup.....It sounds like it would be good with the right dessert to compliment it....Happy Gardening!

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hello Janneke
    Thank you for the rose syrup recipe! I have never came across this before and will have to try making it.
    Have a wonderful week ahead!
    Wanda

    BeantwoordenVerwijderen
  40. That sound a wonderful idea of preserving those beautiful roses. Sarah x

    BeantwoordenVerwijderen