zondag 28 juni 2015

HET ROZENFEESTJE- THE ROSE PARTY




 Achter deze rozen werd een rozenfeestje gehouden.......

Behind these roses was a rose party......



De tafels staan gedekt voor onze gasten.............

The tables are set for our guests..........




met rozen.......

with roses.......






De glazen met rozensiroop en de bubbels staan klaar om de dames te verwelkomen.....

Glasses with rosesyrup and bubbles are ready to welcome the ladies......










In de kas heb ik een overvloed aan Basilicum. Bij het welkomstdrankje hapjes met o.a. zelfgemaakte pesto.  Het was een heerlijk warme avond, dus tijd voor één van mijn gemakkelijkste gerechten, Salade Caprese met weer basilicum, wie kent het niet......

In the greenhouse we have an abundance of basil. Nice for homemade pesto for a taster with the welcome drink.  It was a nice and warm evening, time for one of my easiest dishes, Salade Caprese, again with basil, who does not know that.....



Ik maakte echter ook meer tijdrovende gerechten zoals deze komkommerbavarois, heel bijzonder en lekker. Het recept kreeg ik ooit van een tuinvriendin.
Het recept zal ik jullie niet onthouden:

KOMKOMMERBAVAROIS MET KRUIDEN

Voor 6-8 personen:

Een halve grote komkommer, geschild, zaadjes verwijderd, in kleine blokjes
zout, peper
3 el. witte wijnazijn
5-6 blaadjes witte gelatine
3 dl slagroom
500 gr. Hüttenkäse
snufje suiker
2 el. fijngesneden bieslook
1 tot 2 el. fijngesneden koriander of peterselie
3 el. fijngesneden lente-ui

voor de garnering:
1/2 komkommer, in heel dunne plakjes
2 lente-uitjes, in lange dunne repen
wat extra takjes koriander of peterselie
extra nodig: mooie vorm.

Meng de komkommer met 1-1/2 el. zout en de azijn en leg het mengsel in een vergiet. Leg er een bord op en laat het mengsel 1 uur staan.
 Dep daarna de komkommer droog met een doek. Week de gelatine ongeveer 5 min. in ruim koud water. Knijp de gelatine uit en verwarm het zachtjes tot het is opgelost. Klop de slagroom lobbig en roer de opgeloste gelatine erdoor. Roer de Hüttenkäse los en meng dit met de slagroom . Roer de komkommer erdoor en breng het mengsel eventueel op smaak met wat extra zout en azijn en een snufje suiker. Voeg peper, bieslook, koriander en lente-ui toe. 
Vorm vullen: bekleed de vorm met plakjes komkommer. Schep het kaasmengsel in de vorm, strijk de bovenkant glad en laat de bavarois 1 nacht in de koelkast opstijven. Stort de bavarois voor het serveren op een schaal en garneer met peterselie of koriander. 

Hè hè, dat is klaar en gelukkig gelukt.
Het is een fris gerecht, geschikt als voorafje met bijv.  roggebrood, maar het is ook lekker als bijgerecht of bij een buffet. Of....gekoeld verpakt als picknickgerecht!

.-.-..-.-..-.


I made another more time consuming dish, cucumberbavarois, very special and delicious. The recipe I got a long time ago from a gardening friend.
I won't keep this recipe only for myself , so here it is:


CUCUMBER BAVAROIS WITH HERBS

For 6-8 persons:

Half of one big cucumber, peeled, seeds removed and diced
salt, pepper
3 spoons white wine vinegar
5-6 sheets of white gelatine
3 dl. whipped cream
500 gr. cottage cheese
pinch of sugar
2 spoons chopped chives
1 or 2 spoons chopped coriander or parsley
3 spoons chopped spring onions

to garnish:
the other half of the cucumber, in thin slices
coriander or parsley
extra : a nice mold

Mix the cucumber wit 1-1/2 spoon salt and the vinegar and put the mix in a colander.  Cover with a plate and leave it for half an hour.
 Pat the cucumber dry with a cloth. Soak the gelatine in plenty of cold water for about 5 minutes. Squeeze the gelatine and heat gently until dissolved. Beat the cream and mix it with the dissolved gelatine. Mix the cottage cheese with the cream.  Then stir in the cucumber and flavor it eventually with some more salt and a pinch of sugar. Add pepper, chives, coriander and spring onion.
Filling of the mold: line the mold with thin slices of cucumber. spoon the cheesemixture in the mold, smooth the top and put the bavarois for 1 night in the fridge. Turn the bavarois before serving on a big plate and garnish with coriander or parsley.

Hèhè, finished and fortunately succeeded.
It is a fresh dish, suitable as a starter with rye bread, but also nice as a side dish or a buffet. Or chilled packed for a picnic!




Daar zitten ze dan, 'Charlie' met zijn vele engelen........, de dames collega's van kantoor. 

Here they are, 'Charlie' with his many angels......., the ladies of the company they work. 



Als dessert konden ze kiezen tussen vlierbloesembavarois of rozenijs, ook weer gemaakt uit mijn voorraadje vlierbloesemsiroop en rozensiroop.  De foto's van het rozenijs zijn echter bewogen, dus mislukt.  Maar tot besluit bij de koffie nog een heerlijke plak rozencake, recept als volgt:

CAKE MET ROZENCRÈME

1 zelfgebakken cake of 
1 kant-en-klaar gekochte cake.

voor de rozencrème:
180 gr. zachte boter
150 gram gezeefde poedersuiker
450 gram verse roomkaas
2 eetlepels rozensiroop
1 klein scheutje roosje-zonder-doornen (rozenlikeur)

Klop de boter met de gezeefde poedersuiker romig. Klop dan de roomkaas erdoor tot de massa mooi glad is. Roer de rozensiroop en de rozenlikeur door de botercrème. Snijd de cake horizontaal in 4 dunne plakken. Bestrijk 3 plakken cake met de rozencrème. Stapel alle vier de lagen op en druk ze gelijkmatig op elkaar. Besmeer dan ook de bovenkant en eventueel de zijkanten met rozencrème. De cake kan gegarneerd worden met versuikerde of marsepeinen rozen.  

Ik heb er gewoon een paar rozen uit de tuin ter decoratie op gelegd.
.-.-.-.-.-.

Dat was het einde van een gezellige, rozige avond. 


For dessert they could choose from elderflower mousse or rose icecream, also made from my stock of elderflower syrup and rose syrup.  The rose ice pictures are blurred, so no pictures. 
We ended with coffee and a very tasty slice of rose cake, recipe as follows:

CAKE WITH ROSECREAM

1 home made sponge cake or
1 ready from the bakery shop.

for the rose cream:
180 gr. butter
150 g. sifted icing sugar
450 gr. fresh cream cheese
2 spoons rose syrup
a dash of rose liqueur

Whisk the butter with the icing sugar creamy.  Then beat together with the cream cheese until the mixture is smooth. Add the rose syrup and liqueur.  Cut the cake horizontally in four slices. Cover three slices cake with the rose cream.  Pile all four slices and press them evenly on each other. Also cover the top and the sides with rose cream. The cake can be garnished with sugared or marzipan roses.

I just put some roses from the garden on the cake.
.-.-.-.-.-.


That was the end of a cozy rosy evening!





Ik wens jullie allen een heerlijke rozige zomer!

I wish you all a lovely rosy summer!

39 opmerkingen:

  1. Een heus rozenfeest, hoe leuk! Wat ziet het er goed verzorgd uit! Nooit eerder een komkommerbavarois gezien, maar hij ziet uit om van te smullen! Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh how beautiful..........I loved it all from the roses..........the table settings............the bubbly and the delicious food.
    Only one thing missing..........where was Snarf :))

    Loved reading and viewing this post.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Snarf was very much present by drawing the attention of the visitors with his toys.

      Verwijderen
  3. Such a happy, flowery gathering Janneke! The table setting is really lovely and the center piece with the roses is gorgeous. The garden seems at its best now, time for celebrate!
    Happy new week,
    Olympia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yes indeed, the roses are at their best, but they go so fast. It won't be long they are out of flowers again, so let's take advantage and enjoy.

      Verwijderen
  4. Oh, that must have been a wonderful evening! Gorgeous roses and just look at those special treats you had prepared!
    Thank you for sharing and have a lovely summer full of roses!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk om even mee te mogen genieten van jouw rozen feestje .Je recepten zien er heerlijk uit .
    Groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een lekkernijen allemaal... dankjewel voor het delen van de recepten... die komkommerbavarois ga ik zeker en vast eens proberen. Het water komt me al in de mond! :-)
    Je rozenboeket is prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De gasten zullen vast gesmuld hebben van al die heerlijke bijzondere gerechten. Weer eens wat anders, rozensiroop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, eens in de paar jaar maak ik rozensiroop van de ouderwetse rozen.

      Verwijderen
  8. Dank voor de recepten-ga het zeker eens maken.
    Het ziet er zo mooi uit op tafel en wat een prachtige wijnglazen en rozenboeket.
    Na de hitte/najaar ga ik ook weer meer rozen in de tuin zetten.
    Jullie hebben vast een heerlijke avond gehad.
    Nog vele rozige dagen voor jou
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk hoor dat je meer rozen in de tuin gaat zetten, je hebt vast inspiratie gekregen.

      Verwijderen
    2. Ja zeker en bedankt voor de rozen namen-heb er verschillende op geschreven.Nu er goed gesnoeid is in de tuin is er meer licht gekomen en daardoor plaats voor rozen.
      groetjes,truus

      Verwijderen
  9. Alleen al bij het bekijken van je mooie foto's krijg ik een rozig gevoel,wat moet het dan wel niet gedaan hebben met de dames en heer die aan mochten zitten aan deze prachtig gedekte tafel ,niet enkel een lust voor het oog maar ook voor de smaakpapillen.
    Goh het bestaan van dat lekkere komkommersmeersel is in de loop der jaren uit mijn geheugen verdwenen en nu kom ik het bij jou weer tegen,wat fijn met recept erbij,ga het zeker weten weer eens maken.
    Was ruim zo'n 25 jaar geleden erg in bij mij en mijn gasten met nog 2 andere soorten om toastje te besmeren op verjaardagen,een luchtige mousse van zalm uit de visvorm en stekelvarkentje gemaakt van préparé, recepten staan in een van mijn oude kookboeken bedenk ik me nu.

    De glazen schaal op voet met rozen is werkelijk een droomplaatje!!!!

    Fijne zondag verder en lieve groet,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Grappig dat je het komkommerrecept al zo lang kende. De luchtige zalm mousse ken ik ook, heerlijk. Maar dat stekelvarkentje van préparé is me onbekend, zoek ik op.
    Groetjes, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een heerlijk rozenfeestje laat je zien,Janneke.
    Compleet met recepten.
    En wat zal dat allemaal lekker gesmaakt hebben.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat ziet het er mooi en gezellig uit met al die rozen.
    De recepten zien er heerlijk uit en die rozencake ga ik zeker maken !

    Groetjes Patricia

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh Janneke, die schaal met rozen, wat mooi, wat een mooie kleuren heb je bij elkaar gezet. Echte rozenkleuren!
    En wat een fantastische avond!
    Gasten krijgen het bij jou altijd bijzonder fijn!
    Wat een verwennerijen.
    Voor jou ook een hele mooie zomer!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  14. I'm sure your guests had a wonderful evening among your delishious roses and cakes :)

    Have a nice new summer week, Janneke!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ha Janneke, dat ziet er mooi en gezellig uit. Dit moet een zeer geslaagd feest zijn geweest en bijzonder kleurrijk.
    Groetjes kees

    BeantwoordenVerwijderen
  16. A lovely party.. No roses on my garden right now... :(

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Crikey ..... all we can rustle up at our house is an Aussie barby. Mum would give her right arm to be able to present something as beautiful as that to her guests. That rose garden table setting looks too good to mess up, aye??

    BeantwoordenVerwijderen
  18. What a beautiful gathering friend!! Between the gorgeous bouquets and those delicious dishes I would say that your party was a huge success!!! And thank you so much for sharing that recipe with us!! So glad you all had a great time! Nicole xo

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Your rose dinner party and delicious food look charming - I am pleased that everyone had a lovely time.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. What a lovely table layout you did for your guest. A beautiful rose bouquet, makes me smile. thank you for sharing. Have a lovely day.
    Blessings!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Dat moet wel een heel fijn feestje geweest zijn. Met al die rozen en zo veel lekkernijen. Wat heb je dat leuk gedaan met die groepsfoto. Wel een mooie foto maar geen duidelijke herkenning... super...
    Ik heb weer genoten van je post.
    Fijne zonnige nieuwe week,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Oh wat ben je een bikkel. De tuin klaar, eten gekookt, rozen op tafel en een blog geschreven. Ik ben onder de indruk. Het ziet er super uit. Groetjes, Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Dag Janneke, wat een heerlijke en gezellige avond hadden jullie. En de tafel zo mooi 'rozig' gedekt! Dankjewel voor het komkommer-huttenkäse recept, het lijkt me heerlijk op een van de komende warme dagen...

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Janneke, wat geweldig dat je zo'n schitterend feest hebt verzorgd met heerlijke gerechten en prachtige versieringen. Het is een talent van je.
    En de foto van de deelnemers: dat heb je heel slim opgelost!
    De komende dagen maar veel rozenijs klaarzetten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. The Angels surely were in heaven with such divine, delicious food, and beautiful table setting.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. What a lovely meal and such a pretty centrepiece for your table. You have provided many of the recipes, but not the one I was most curious about. How do you make the rose syrup? I love the idea of mixing it with champagne.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. I'm sure everyone appreciated your wonderful hospitality at the gathering with such delicious food and drink and beautiful table decorations. Thank you for sharing this happy occasion and for the recipes. Enjoy your roses during this lovely season of the year.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Gorgeous roses Janneke! Looks like a lovely time for all.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat een zomers en feestelijk bericht, ziet er zo blij makend uit !
    Heerlijk dat jullie zo genoten hebben van het weer en de gezelligheid.
    Krijg je van mij een warme zomerse groet terug.
    Liefs van
    Mapi

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wie wunderschön - dachte ich mir schon, dass du wieder deine Freundinnen einlädst! Die Rosen sind bei uns jetzt durch, ich darf nun schnippeln.

    Sigrun

    BeantwoordenVerwijderen
  31. I love and cook many meals with cottage cheese and I loved your recipe Janneke. Sure all your guests ate all that you put on the table. Happy rose summer!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. You set a wonderful table, Janneke. The scent of the roses must have amazing! It looks like everyone had a great time...how could they not! Happy Gardening!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Was für ein wunderschönes Fest. Die Speisen sehen sehr lecker aus und ich habe mir das Rezept für das Gurkenmouse mitgenommen.
    Vielen Dank dafür.
    Gruß, Anette

    BeantwoordenVerwijderen
  34. What a lovely party you had, Janneke! I knew you're a talented gardener, but you're also a talented cook! I'm very interested in the CUCUMBER BAVAROIS WITH HERBS. I cannot imagine its taste, so, I'll try to cook it someday;)

    BeantwoordenVerwijderen